Maries Bihantverk - Mylla

Reportage Maries Bihantverk

En av årets hittills varmaste dagar tar jag mig till Kirseberg i Malmö. Här har Marie Backman på Maries Bihantverk både sitt kontor och några av de totalt 44 bikuporna. “Jag håller fortfarande på att bygga upp verksamheten, och hoppas ha närmare 80 kupor på flera olika platser innan den här säsongen är slut” berättar Marie. 

Det var 2016 som Marie bytte bana. Från att ha jobbat som grafisk formgivare satte hon sig i skolbänken och blev biodlare på heltid istället. “Det finns så mycket att utveckla i det här! Förutom att skörda honung och ta hand om bina, så gör jag en del kurser och projekt tillsammans med andra. Dessutom vill jag jobba med fler typer av produkter från bina, som att sälja pollen, olika bivaxprodukter och kanske också utveckla hudvårdsprodukter baserat på honung och vax”. Honung är i sig antibakteriellt och fungerar läkande och mildrande på både bistick, eksem och sår. “Om man ska maximera nyttigheten med honung ska den inte värmas över 40 grader. Den fungerar förstås fint som sötningsmedel och smaksättare även vid högre värme, men en del enzymer och mineraler försvinner”. 

Marie berättar också om hur hon jobbar mycket tillsammans med andra biodlare, och är både aktiv i styrelsen för Biodlingsföretagarna och har startat ett kooperativ tillsammans med tre andra biodlare för att kunna vara hjälpa varandra med både praktiskt arbete och investeringar i utrustning som behövs. “Vi ser att intresset för biodling på hobbynivå ökar, men det är en brist på professionella biodlare och det behövs verkligen för pollineringen. Skördarna av både spannmål, frukt och bär blir mycket större när det finns bin i närheten” säger hon och berättar hur många insekter har försvunnit i delar i Europa. “Och i delar av Kina har man blivit tvungen att börja pollinera växter för hand, för att överhuvudtaget kunna odla!”

Honungen skördar hon tre till fyra gånger per år, och både smak, färg och konsistens skiljer sig åt mellan skördarna. “Honungen påverkas så mycket av vad som blommar just då. Ofta är den första skörden mycket raps, men i år har det varit så kallt så det kommer vara mindre raps i primörhonungen än vanligt”. Varje skörd skickar Marie för pollenanalys för att få veta vad den innehåller, och varje skörd blir helt unik. “Det är olika blomning varje år, så sommarhonungen från förra året kommer smaka annorlunda än sommarhonungen som kommer senare i år. Det blir nästan som vinets olika årgångar! Det pågår också projekt med sensoriska tester, för att få fram ett språk som beskriver smaken på honungen på samma sätt som vin” berättar Marie. 

Häromåret fanns också för första gången svensk honung i råvarukorgen som Sveriges kockelit fick vid finalen i Årets Kock 2018. "Jag är så väldigt stolt att kockarna gjorde upp om titeln och lagade mat med min sommarhonung" säger hon.

Nu förbereder sig Marie på den allra första skörden av primörhonung. Liksom all hennes honung värmebehandlas den inte, och därför kommer den flytande honungen att kristallisera och stelna med tiden. “Ett tips är att köpa flera små burkar istället och lägga dem i frysen, då håller de sig bra” säger Marie och fortsätter med att berätta om att det är gott med honung både i salladsdressingar och tillsammans med jordgubbar och glass. “Det är också jättegott att ha honung till lite saltare dessertostar!”. 

Vi lämnar Marie bland kuporna, och imponeras av hennes driv och mod att byta bana mitt i livet. Som så många andra av våra producenter levererar hon ett riktigt hantverk, och det ligger mycket hårt arbete, kunskap och passion bakom burken med honung.  

Lyssna på podden Bondesamhället med Maries Bihantverk

Föregående Reportage Bokedals gård
Nästa Reportage Österlenkryddor

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.