Lundasparris - Mylla

Reportage Lundasparris

Strax utanför Lund växer Sveriges godaste sparris, iallafall om man frågar Ulf Görman som driver Lundasparris. Att den är uppskattad är iallafall ett som är säkert, då sparrisen bland annat levereras till några av Sveriges bästa restauranger och kockar. 

Allt började 2005, då Ulf och hans familj började odla sparris till sig själva, som en hobby. Men grannar, vänner och bekanta började fråga och ville köpa, så de satte fler plantor. Senare satte han ut en hink vid vägen med en skylt. "När jag körde förbi senare samma dag såg jag att tre bilar hade stannat och hinken var tom, så då fattade jag att det här var nåt att jobba vidare med" berättar Ulf när vi besöker honom. Nu, 14 år senare, odlas drygt 20 ton sparris varje år, de har varit inbjudna till kocklandslaget och levererar till landets bästa restauranger. 

Sedan tre år tillbaka samarbetar de även med Jeroen och Cecilia, som odlar sparris i växthus. "Vi har haft tomatodling i många år, men det var så mycket jobb och det var svårt att kunna leva på det, det var sån prispress med alla importerade tomater" berättar Cecilia när vi går in i växthuset på 8000 kvadratmeter. "För tre år sedan började vi med sparris och det har fungerat jättebra". 

Varken Ulf, Jeroen eller Cecilia lever enbart på att odla sparris. "Nej det går inte, det är så kort säsong. Vi kan skörda nu från början av april till midsommar om vi har tur med vädret. Resten av året odlar jag spannmål och oljeväxter, och Jeroen och Cecilia jobbar med trädgårdstjänster och snöröjning" berättar Ulf.

Det är en kort och intensiv säsong, och det krävs mycket extra personal för att hinna skörda all sparris. Den skördas helt för hand och går sedan igenom en sköljmaskin innan den packas och körs ut till butiker och restauranger. "Den är som allra godast när den är alldeles färsk, och om du tittar i botten av sparrisen ska du se att den fortfarande är alldeles grön. Ett tips är att ställa den i lite vatten och gärna svalt, så håller den längre". 

Vad är det då som gör att sparrisen är så god? "Det är jorden här" berättar Ulf. "Det är mineralerna i jorden som gör att den blir så smakrik, det är precis som med vindruvorna till vinet, där smaken påverkas av vilken jord den odlas i". 

Under säsongen äter båda familjerna sparris till både frukost, lunch och middag. "Godast är den när den är rå, antingen bara som den är eller nedklippt i en sallad. Eller så grillar vi den med lite rapsolja och lite flingsalt eller parmesan. Svårare än så behöver det inte vara."

 

 

Läs mer om Lundasparris här på deras hemsida

Föregående Reportage Hyllehög Gård
Nästa Reportage Tockafarmarens ungtupp

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.