Hyllehög Gård - Mylla

Reportage Hyllehög Gård

Text och foto: Maria Richardsson

Det är en solig dag i påskveckan när jag åker till Höllviken för att träffa Ola på Hyllehög gård. Ola, eller snarare hans 25 800 hönor, producerar äggen vi säljer hos oss och efter att vi har fått så mycket glada kommentarer från våra kunder om de goda äggen ville jag veta mer om vad som gör de så goda. 

“En av anledningarna är att vi jobbar hårt med att ge dem bra mat. De får ensilage som vi odlar själva här på gården, spannmål från en av granngårdarna och snäckskal för mineralernas skull. Sen behöver de ordentligt med sysselsättning också, annars börjar de gärna picka på varandra. Hos oss får de gå ute mycket, och så får de mineralbaljor. Det är pressade kakor med mineraler och spannmål som de får picka i för att komma åt spannmålet, och det håller dem sysselsatta. Nu har de precis börjat gå ut för säsongen, och många tycker att det är lite kallt fortfarande men du ser att de börjar gå längre och längre från stallet här” berättar Ola och visar utegården där hönorna går. “De här är ganska gamla, de är 69 veckor, men du ser att de fortfarande mår bra och har kvar sina fina stjärtfjädrar. Det brukar annars vara det första tecknet på att de inte mår riktigt bra, att de tappar stjärtfjädrarna.” Hönorna är också väldigt skygga, och håller sig på avstånd när jag står och pratar med Ola. “De har stenkoll på mig, jag kan röra mig nära dem men så fort någon annan kommer så håller de sig på avstånd” säger han medan ett par hönor springer förbi oss i full fart. 

 

För att hönorna ska trivas ännu bättre har Ola och hans familj planterat Salix i utegårdarna. De trivs inne bland träden och grästuvorna, där det är lite skugga och mer vindskyddat, men de går helt fritt. “Vi har ju stängsel och grindar, men jag har insett att det är mer jobb med att försöka hålla dem instängda så de får gå helt fritt. När det blir mörkt på kvällarna går de ändå in i stallarna igen, så det brukar gå bra. Däremot är det ju en ständig kamp mot räven, som ju förstås tycker att detta är rena paradiset” berättar Ola. 

Olas släkt har funnits på Hyllehögs gård sedan 1648, och sedan 2008 finns 3 stallar med totalt 25 800 höns. De kommer till gården när de är 16 veckor gamla, och börjar producera ägg när de är ungefär 20 veckor. När de är 80 veckor är det dags för slakt. “Nu skickar vi dem till Tyskland, där de säljs som kokhöns. Av någon anledning köper ingen höns i Sverige längre, och det är lite tråkigt tycker jag, jag skulle gärna sälja dem här i Sverige. Det skulle vara bättre ur ett livscykelperspektiv också” säger Ola och berättar att hönsens gödsel går till granngården, som i sin tur producerar en del av spannmålet som hönsen äter. Ett av kraven för att få Krav-märka hönsen är att de får 95% ekologiskt foder, och de ska ha minst 4 kvm utomhusyta att röra sig fritt på. Dessutom används inget GMO eller någon antibiotika. 

En av nyheterna för året är att de har byggt en anledning med solceller för att ytterligare minska sin klimatpåverkan. “Vi producerar faktiskt redan nu mer el än vad vi gör av med, så det känns jätteroligt” säger Ola och berättar att det finns planer på att utöka solcellsparken för att kunna producera ännu mer klimatsmart el. 

Idag drivs verksamheten av Ola, hans fru Jennie och två deltidsanställda, och under perioder behöver de också extra hjälp. Mycket av äggen säljs i närområdet, och det var också en av förutsättningarna när de drog igång verksamheten 2008. “Det är ju roligare att få möta kunderna och höra vad de tycker om äggen! Det skulle vara trist att bara skicka stora volymer till Svenska Lantägg för ompaketering, vi gillar att ha kontakt med de som faktiskt äter äggen” avslutar Ola och hastar vidare för att ta hand om hönorna och påskens ägg. 

 

Föregående Reportage MoE Tomat
Nästa Reportage Lundasparris

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.