Fy fan vad prisvärd mat! - Mylla

Fy fan vad prisvärd mat!

 

Läste ni om Facebook-gruppen ”Fy fan vad billig MAT, MALMÖ” i Sydsvenskan? Johan och hans sambo startade gruppen mest på skämt för att medlemmarna skulle kunna tipsa varandra om var de bästa erbjudanden fanns runt om i Malmös mataffärer. Gruppen har idag 25 000 medlemmar. 

Att göra en bra deal är lockande. Vi har en 7 månaders liten kille där hemma och kupongerna med tre paket blöjor till priset av två är alltid glädjande. Andra får en kick av att hitta ett snyggt klädesplagg på rea eller av att pruta hos bilhandlaren när bilen måste bytas. För mig kännetecknas en “bra deal” av att köparen betalar ett pris som känns i underkant i förhållande produktens kvalitét, upplevelse eller skick.

 Vi måste skilja på billig och prisvärd mat

Dock har jag gjort en reflektion de senaste åren kopplat till “bra deals” och mat. För mig är det stor skillnad på billigt och prisvärt. Och när det kommer till mat hör jag sällan någon prata om prisvärt. En billig kyckling innehåller oftast mest vätska. Billiga morötter smakar inte så mycket. Billig fläskfilé är ofta resultatet av tveksam djurvälfärd. Betyder detta att kycklingen, moroten och fläskfilén är prisvärd? Inte om du frågar mig. För mig är priset för att producera så billig mat för högt. 

 

Vem betalar priset för den billiga maten?

Sällan eller aldrig har jag hört någon säga: ”Denna lunchen kostar 139:- vi äter här för att råvarorna är omsorgsfullt utvalda och djuren har mått bra”. Eller ”Oj, denna färsen kostar bara 29:-/kg så den håller nog inte alls den kvalité vi önskar”. 

 I andra sammanhang, låt oss säga när en ny TV ska köpas in, så är det billigaste alternativet oftast inte intressant. TVn för 15.995:- är för dyr och avancerad och den för 2.995:- kan väl inte vara tillräckligt bra? 

Bra mat behöver verkligen inte vara dyr. I en värld där vi äter mer mat i säsong och tar bort onödiga mellanhänder behöver vi inte välja mellan kvalitet och pris. Men som livsmedelsbranschen ser ut nu är billig mat inte prisvärd. Varken för dig, för planeten, för djuren som fått sätta livet till eller för människorna som står bakom den.  

Därför skulle jag gärna se en facebook-grupp som heter Fy fan vad prisvärd mat. 

 

/Jens         

Föregående Hur länge ska barnen vänta på den närproducerade maten?
Nästa Kan viltkött hjälpa till att ändra synen på fryst mat?

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.