Folkets Pops - Mylla

Reportage Folkets Pops

Folkets Pops grundades 2018 med en dröm om att återskapa den fruktbaserade isglass som finns i Kalifornien, men så hållbart som möjligt. Deras naturligt veganska sorbetpinnar är tillverkade i små satser och består av riktig frukt, lite svenskt betsocker, och andra hållbara smaksättare.

För varje pop såld doneras 1kr till att rädda bina! För utan bina skulle det inte finnas frukt till sorbetpinnarna!

Michelle är uppväxt i Kalifornien och flyttade till Sverige 2015. En dag blev hon sugen på en “popsicle” (isglass gjort av riktig frukt), för det alltid hade varit hennes favoritsnacks hemma i Kalifornien. Hon cyklade över hela Malmö för att hitta en sådan men blev besviken att det bara fanns konstiga gröna isglassar gjorda på socker, konstaromer, och onaturliga färger. Då bestämde hon att göra egna, med riktig frukt, naturliga ingredienser, och så hållbart som möjligt. 

En lokal verksamhet i rullning

Michelle började experimentera med recept (fler än 100 recept testades innan första kunden äntligen fick smaka). Sen köpte hon en liten glassmaskin, en begagnad glasscykel, och fick plats på Restaurang Spills gamla produktionskök bredvid Folket Park, och då började det rulla. Popcykeln dök upp med isglass i stora lass på festivaler, vid stranden, catering evenemang och Folkets Pops började säljas i några lokala barer och restauranger i Malmö. 2019 fick Folkets Pops Årets Hållbarhetspris av Sysav och Nyföretagarcentrum.

2020 flyttade Folkets Pops in med två andra food bikes och grundade Pedallers Kitchen Matcykelkollektiv. När pandemin kom kunde man ändå hitta Popcykeln i parker och vid stranden, och även några fler restauranger i Malmö. 2021 kom första medarbetaren, fler återförsäljare och dubbelt så mycket glass!

Var finns Folkets Pop att köpa?

Äntligen kom 2022 när alla evenemang och catering kom tillbaka, och Folkets Pops har nu öppnat eget lokal på Augustenborgstorget! Popcykeln rullade ut på gatorna, pop-ups, företags-catering, bröllop, och alla festivaler: Malmö Garden Show, Matcoma Street Food Festival, Swedish Street Food Awards, Streetfood Festivalen, Öland Roots, Pride, Limhamns Hamnfestival, Malmöfestivalen, NGBG… och ännu fler återförsäljare i Skåne (inklusive Mylla.se!)

En efterlängtad produkt i Sverige

Mottagandet från kunderna har varit enormt positivt! -  “Det här är den bästa glassen jag har nånsin ätit!” “Den smakar verkligen jordgubbar!” Med unika och läckra smaker som t.ex Nässel Lemonad, Jordgubb, och Rosa Fläder har Folkets Pops något gott till alla. Även prisbelönta kockar och matskribent hyllar Folkets Pops. På Streetfood Festivalen i Malmö vann Folkets Pops bästa “Sweet Food” och på SM i Göteborg vann “Hållbarast” i Sverige 2022! 

“Det bästa är att höra från alla nöjda kunder att de älskar min glass” säger Michelle.

“Det som är roligt med glassen är att kombinera nya smaker från Sverige med någonting jag har alltid älskat hemma i Kalifornien. Jag gillar också den kreativa utmaningen att arbeta med överbliven frukt, det blir alltid något nytt!"

Glass som räddar den biologiska mångfalden

Glass ska smaka gott och det ska vara enkelt att välja hållbart. Folkets Pops försöker minska matsvinnet genom att använda räddad frukt och grönt till läcker, somrig glass och stöttar det lokala samhället genom att samarbeta med lokala stadsodlare och andra småproducenter. 

För varje pop såld doneras 1kr till att rädda bina, för utan bina skulle det inte finnas frukt till sorbetpinnarna! Bina är livsviktiga för vår matproduktion och hela ekosystemet. Men en tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna! De hotas av bland annat matbrist, bekämpningsmedel och klimatförändringar. Donationer skickas till Naturskyddsföreningens Operation: Rädda Bina som jobbar med målsättningen att öka kännedomen kring binas allvarliga situation och hotet mot den biologiska mångfalden

Alla produkter tillverkas med förnybara energikällor. I Malmö körs leverans på cykel, samt glassförsäljning från Popcykeln. Hållbarhet präglas allt från förpackningen till innehållet. 

Glass på lokala och hållbara råvaror

De flesta säsongsbetonade smakerna under sommaren består av överbliven frukt samlad från lokala marknader och organisationer, t.ex bruna bananer, mjuka mangos, eller lådor med vindruvor där bara några få är dåliga. I produktionsköket i Augustenborg sorteras allt frukt för hand och bearbetas till ren puré. Sen tillsätts lite svenskt betsocker, färskpressad citronjuice, vatten, och kanske nån välsmakande krydda, ört, eller frukt. Allt används för att få ut så mycket smak som möjligt från frukten. Varje isglass ska smaka som man biter in i en perfekt solmogen frukt. Deras krämiga pops är mjölkfria och baseras på kokosmjölk och/eller havremjölk. 

Folkets Pops har mindre socker än vanlig glass eller sorbet, och mest socker kommer från själva frukten. Äppeljuice används också som sötningsmedel i vissa smaker för att minska mängden tillsatt vitt socker. I alla de klassiska smaker används hållbara ingredienser, såsom lokal producerat, ekologiskt, vildplockat, eller veganskt. 

Folkets Pops produceras med kärlek i ett nötfritt kök, och är helt utan artificiella smakämnen och konst färger.

Man kan hitta den mobila glasscykeln runt om i Malmö under sommaren samt på lokala restauranger, kafféer, och i butiker eller genom att besöka glass ateljén på Augustenborgstorget i Malmö. Och såklart på Mylla.se! 

Föregående Reportage Bokeslundsgården
Nästa Repotage Cecilias VegoDeli

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.