Ebbatorps fågel - Mylla

Reportage Ebbatorps fågel

Text: Maria Dahlquist 
Foto: Maria Dahlquist och Christel Persson

I den lilla byn Södra Munkarp mitt i Skåne ett stenkast ifrån Ringsjön hittar vi Christel och Bengt på Ebbatorps Fågel. Här driver de slakteri och gårdsbutik med så närproducerad kyckling som bara är möjligt.

Ebbatorp har fått sitt namn efter Ebba som tidigare bodde på gården och 1982 tog Bengt över gården. Ofta blev det kyckling till middag men den luktade mest fisk och räckte inte långt med tonåringar i huset. När företaget där Bengt arbetade lades ner, erbjöds han en slakteriutbildning. I början av 90-talet köpte han hem 25 kycklingar som han enbart gav vegetabiliskt foder och sedan fick de gå fritt tills en vikt på ca 3,5 kg uppnåtts. "Snart kom den första beställningen från en kollega. Sen en till. Och en till. Och så fortsatte det" berättar Bengt.

Inte långt därefter var kycklingarna ofta sålda innan de ens sett dagens ljus. Filosofin var att sälja närproducerad kyckling som är uppfödd på vegetabiliskt foder och slaktad direkt på gården. Idag är produktionen kring 500 kycklingar och man säljer till några få väl utvalda butiker i närheten, sin egen gårdsbutik och till Mylla. 

Närproducerat framför ekologiskt
Bengt och Christel har vägt för- och nackdelarna med att bli ett ekologiskt certifierat slakteri men nackdelarna med utegående kycklingar i vårt klimat och de smittor och sjukdomar de utsätts för gjorde det till ett enkelt beslut. Istället är deras verksamhet ekologiskt hållbar, kycklingarna går fritt i stora stallar på en väl tilltagen yta med fri tillgång till vegetabiliskt foder och vatten och slaktas sedan på gården. Det korta avståndet ger en mindre belastning på djur och miljö, man slipper den stressfyllda transporten och varje djur hanteras för hand, en och en.

Christel berättar om vikten av respekt för djuren, om drivkraften att måna om djuren och det som så småningom hamnar på tallriken. "Det måste vara hållbart hela vägen, då kan vi verkligen stå för det vi gör och det gör vi" säger hon.

Framtiden
Sen 2005 finns även en liten gårdsbutik och till Mårten Gås finns även anka & gås. "Om jag tycker det är kul även när jag är 75 så fortsätter jag!" säger Bengt och skrattar. Och hur han helst äter kyckling själv? "Min kycklingsschnitzel måste du bara prova!"

  

Läs mer om Ebbatorps fågel här på deras hemsida

Föregående Reportage Tockafarmarens ungtupp
Nästa Reportage Saxtorp Svamp

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.