Blå Hoddan Fisk - Mylla

Reportage Blå Hoddan Fisk

Fiskehoddorna i Malmö är en välkänd och omtyckt plats i Malmö, men alla känner kanske inte till deras långa historia eller den stora aktivitet som finns i området idag.

Fiskehoddor (bodar) började uppföras i Malmö under 1800-talets andra halva. Hoddorna var i början enkla enrumsbodar där redskap förvarades och arbetet med näten sköttes, men de blev med tiden större. Precis som nu såldes fångsten utanför. 1956 flyttades de från Citadellkajen till Banérkajen. Av de 30-tal hoddor som skulle rivas räddade Malmö Museer de bäst bevarade från olika tidsepoker och de är idag kulturminnesmärkta.

Hans har under många år fiskat havskräftor i Kattegatt, vilket krävde långa perioder ute till havs. För att kunna tillbringa mer tid i land köpte han Blå hoddan 2004, och 2008 gick sonen Tobias in i företaget och det kustnära fisket ökade. "Friheten ute på havet är nog det bästa med att vara fiskare" berättar Hans. "Vi fiskar 90% av all fisk vi säljer här i Blå hoddan, och att kunna sälja färsk fisk direkt från båten till våra kunder är verkligen härligt".

Fisket bedrivs från fiskebåten Ebba och utgår från Limhamns fiskehamn. De fiskar i ett område som sträcker sig från söder om Ven ner till Falsterbo, och det är Tobias som nu är den som har det huvudsakliga ansvaret för fisket. "Man vet ju aldrig hur det går från en dag till en annan, och det är nog den spänningen som är det bästa" säger Tobias. "Vi jobbar ju också väldigt hållbart, speciellt här i Öresund. Vi fiskar bara med nät så vi lämnar inget avtryck alls. All fisk rensar vi och lägger på is direkt på båten, så att vi håller högsta kvalitet i hanteringen i alla steg".

2018 gick Sölve in i företaget som då utökades med delikatessdisk, och de gör all förädling själva. På baksidan av hoddan finns deras rök där de röker all fisk, och alla inläggningar och såser görs från grunden "som en husmor gjorde förr i tiden". Även stenbitsrommen som används till deras Drömsill är från deras egen fångst av stenbit.

Under 2019 öppnades de också en uteservering som snabbt blev omtalad, och det är många som intygar att man här serverar Malmös bästa fish and chips.
Föregående Reportage Nablus Mejeri
Nästa Reportage Orupsgårdens Potatis

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.