
Nr 7, vecka 45/2019
Njut av jordnära matlagning med morötter och pumpa
Ännu en vecka och ännu fler nya stjärnor från den skånska myllan står på kö för att få presentera sig för er. Marcus Ryberg, alias Bondekocken, valde att börja odla själv för att komma ännu närmare råvaran. Inte nog med att han har skapat de tre recepten åt oss, han har även odlat fram såväl pumpor som rättika och peppriga små gröna blad. Magiskt gott alltsammans kan vi intyga!

Vi riktar också strålkastaren mot kalkonen, denna smakrika fågel som ju faktiskt föds upp inte långt från Malmö. Vi hälsar på hos Marie på Toftebo Kalkon, som är veckans bonde och lär oss mer om nyttigheterna i kalkonkött.
Mycket matglädje önskar vi!
Maria, Sofia och Rickard på Mylla Mat
Här nedanför hittar du längre texter, filmer och annat som du kan ha glädje av när du lagar mat av råvarorna i veckans kasse.
Ändring i råvarulistan
I veckans recept ingår dill som färsk ört, men pga problem i odlingen kan vi tyvärr inte leverera dill denna vecka. Från Kabbarp, som odlar våra örter, har vi fått veta att de har fått ett angrepp av skadedjur på dillen. “Det är ju så med ekologisk odling, även om vi använder biologisk bekämpning så kan det tyvärr bli angrepp ibland, och det påverkar våra skördar”.
Veckans recept
- Kalkonfilé (alt halloum eller tempeh) med potatissallad, grönkålschips och rättika
- Pumpaspagetti med svamp och delikatesslinser
- Lamm i dillsås (veg: Rotfrukter och bondbönor i dillsås)
Så anpassar du recepten till alla!
För förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten. Istället använder du det veganska alternativ vi skickat med samt övriga ingredienser och tillbehör som du föredrar, såsom växtbaserade mejeriprodukter.
Veckans gästkock
Veckans bonde
Veckans råvara
Handla hem!
Det här behöver du ha hemma om du vill följa Marcus recept:
- Kalkonfilé med potatissallad, grönkålsschips och rättika: 3 dl gräddfil, 2 dl neutral rapsolja, 1 äggula, dijonsenap, senap (gärna skånsk grovkornig), vitlök, honung,olivolja, vinäger, flingsalt
- Pumpapasta med svamp och delikatesslinser: 4 port valfri pasta, 2 dl vispgrädde, 2 vitlöksklyftor, matfett till stekning, timjan (torkad går bra), balsamvinäger (annan vinäger går också bra)
- Lamm i dillsås: 2½ dl vispgrädde, ättikssprit 12%, matfett till stekning, 2 lagerblad, strösocker, dill