
Nr 50, vecka 38/2020
Äntligen skånska äpplen och päron!
Att 2020 är ett svårt år är nog överens om, och vi tycker att det gör det ännu viktigare att fira och hylla det som är bra. Det är till exempel äppelår! En annan väldigt rolig sak är att vi från och med denna vecka börjar samarbeta med Bladverkstaden som odlar mikrogrönt.
Våra äppelodlare rapporterar om helt nertyngda träd som måste stöttas upp för att inte få brutna grenar. Skåne har alltså hur mycket äpplen som helst, så visst kan vi enas om att inte köpa ett enda importerat äpple till pajen i höst och vinter? Vi börjar säsongen med Aroma, ett sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt, och lite kryddig smak. Just Aroma passar bra till matlagning eftersom det behåller konsistensen. Veckans bondebesök är inom Malmös gränser, och det i sig är väl inte så ovanligt. Det ovanliga är att vi inte åkte ut till ett fält, utan ner i en källare i Augustenborg! Läs hela intervjun med Bladverkstaden på vår hemsida under "Våra bönder".
Ha en härlig lokal vecka!
Rickard och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
-
Frukostgröt med äpplen i brynt smör, recept från Caroline Vass
-
Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple, recept från Julia Tuvesson
-
Krämig grönkålspaj med Maisha-ost och rostade valnötter, recept från Johanna Håkansson
-
Ångad bok choi, recept från Frida Nilsson
-
Krämig omelett med yoghurtbollar, sparris och rädisskott, recept från Sofia Tronêt Fernberg
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där morot är en av råvarorna!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Gunnar, Joel och Konrad på Bladverkstaden
Veckans råvara: Microgreens