
Nr 49, vecka 37/2020
Får det lov att vara lite smart pesto?
Hur mycket mat måste du slänga därhemma? Vi svenskar slänger enligt Naturvårdsverket 95kg mat per person och år, inte bara från din kyl såklart.
All morot har till exempel blast, men större delen av året är den lite väl grov att göra något kul med. Men något du kan göra som är att köpa morot i knippe och ta tillvara på blasten, till exempel gör en blastpesto! Receptet hittar du här nedanför, scanna QR-koden med kameran i din telefon för att komma rätt. Vi vill denna vecka lyfta Linus på Möllegårdens morötter, tredje generationens lantbrukare på Möllegården. Enligt Linus är det bästa att ha morötterna i en plastpåse i kylen, men hälsar också att "min sambo testade att lägga mjuka morötter helt i blöt under natten, morgonen därpå var de stenhårda igen. Som nya!"
Ha en härlig lokal vecka!
Rickard och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
- Rostad rotfruktssallad med dill- och solrospesto, recept från Louise Bondebjer
- Gravad låx på morot, recept från Malin och William, @malinochwilliamgrejar
- Världens enklaste morotssoppa, recept från Caroline Vass
- Pasta med klimatsmart köttfärssås
- Svamppytt med rotfrukter, pepparrotskräm, bakat ägg och picklad rödlök, recept från Julia Tuvesson
- Svinntipset: Pesto på morotsblast
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där morot är en av råvarorna!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Linus på Möllegårdens morötter
Veckans råvara: Morot