Beställ senast måndag 3 april för leverans till påsk!
Beställ senast måndag 3 april för leverans till påsk!
Vegostan - Mylla

Vegostan

Text och foto: Maria Richardsson

På ett fält strax utanför Malmö besöker vi Göran, som driver stadsodlingsföretaget Vegostan. Med bakgrund som ingenjör och stort intresse för IT, sadlade han om för några år sen och utbildade sig inom agroekologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. "Vi behöver ställa om många av våra system, och då är stadsodling en av alla lösningar som kommer behövas" säger Göran. "I mitt bolag vill jag bygga upp och visa ett system som fungerar för både ekonomisk och ekologisk hållbar stadsodling i Sverige, och hoppas att på så sätt inspirera fler att starta".Hans verksamhet är fortfarande i startgroparna. "Det är andra året jag är igång nu, och det är första säsongen på marken här i Vintrie. I år har fokus helt och hållet legat på att bygga upp verksamheten här, med de byggnader och installationer som behövs, och att hitta de punkter där det går att optimera systemet" säger han och berättar om bevattningssystemet som styrs av timers och tillför näring samtidigt som vatten. "Jag har en sjuårsplan för företaget där jag räknar med att vara lönsam inom tre år, och hittills går allt enligt plan. Det är ju en långsiktig satsning, men jag känner mig riktigt nöjd och är glad att jag tog det här steget". Under de senaste månaderna har Göran jobbat tillsammans med en praktikant, som har kommit med både nya perspektiv och erfarenheter, men som också har kunnat avlasta Göran. "Det här är ju ett jobb dygnet runt just nu, och det är inte hållbart i längden. Det är värt mycket att få hjälp och kunna dela detta med någon annan."Göran har stort fokus på cirkulärt tänkande. Alla växtdelar som inte skördas samlas ihop och fermenteras med bokashi-metoden. "Det är fantastiskt, på bara sex veckor har det brutits ned så att vi kan lägga på det på bäddarna igen för att tillföra näringsämnen och jordförbättring. Jag gillar verkligen att vi kan ta tillvara på allt lokalt här på odlingen".Det som är spännande med våra stadsodlare är att de väljer att bygga sin verksamhet på så olika sätt. Vegostan satsar helt på snabbväxande grödor som mangold, sallat och olika skott (eller microgreens som de också kallas) som ger omsättning och skörd året om. "Egentligen står verksamheten på tre ben, direktförsäljning till konsument, business-to-business med försäljning till restauranger och så utbildningar och föreläsningar. Alla tre områden växer, men det är nog konsumentförsäljningen som ökat mest i år" säger Göran och berättar samtidigt att han i dagarna väntar på inspektörerna från KRAV som ska certifiera hans odling. "Jag har också börjat jobba med en lite större distributör och fördelen med det är, förutom volymerna såklart, deras kvalitetssäkring. Det ger mig som odlare trovärdighet."

Att se energin, passionen och kunskapen kring ekologiskt odlande och hållbart, cirkulärt företagande är verkligen inspirerande och det ska bli spännande att följa Vegostans utveckling de kommande åren. 

Föregående Matmakarna

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.