Beställ senast måndag 3 april för leverans till påsk!
Beställ senast måndag 3 april för leverans till påsk!
Ur vår jord - Mylla

Ur vår jord

Ur Vår Jord drivs av Alex och Clara (tillsammans med hunden Taco), och på deras stadsodling strax utanför Malmö och på gården i Tomelilla odlar de grönsaker helt utifrån ekologiska och biodynamiska principer. 

"I många kommersiella odlingar finns inte tillräckligt med näring i jorden för att grönsakerna ska kunna ta upp det, det är för dyrt för många bönder och de får för lite betalt för grönsakerna för att det ska vara värt det för dem. Det vi som småskaliga odlare gör är att vi lägger massor med tid på att bygga upp jorden, att tillsätta olika typer av material som kompost, bokashi, maskar, kaffeskal, stenmjöl och så vidare, så att grönsakerna får bästa förutsättningar att bli så näringsrika som möjligt. Dessutom smakar de mer då!" säger Alex och berättar om sin farfar, en gammal ekologisk bonde som brukar prata om hur grönsakerna smakade förr.

Många av de småskaliga odlarna har inte ekologiska certifieringar för de är dyra. "Vi utgår från ekologiska principer när vi odlar. Vi använder inga gifter och bara organiska material. Det här gör att det blir mycket mycket mer jobb, men det blir också en mycket mycket bättre produkt i slutändan. Det är ju därför vi gör det här, för vi tror på att det är framtiden, både inom mat och gastronomi, men även hälsa och näring" säger Alex och det märks att han brinner för detta. 

Under året har Alex och Clara planerat för 163 olika sorter av grödor i sina odlingar. "Det är ju inte helt olika sorter, bland annat har jag 5 sorters spenat med olika egenskaper för att täcka hela säsongen. Här blir också olika typer av asiatiska blad, zucchini och 15 olika sorters chili. Det blir också en odlingstunnel med massa olika tomater och gurkor, det kommer bli en kryddträdgård, olika kålsorter, lök och mycket mer. Det blir också morötter i olika färger, lite roligare sorter, men inte några lagringsmorötter, det finns bra svenska i butiken". 

Alexander har jobbat inom restaurang och det märks att han har ett matintresse när han berättar om de olika sorterna. "Jag kommer sätta en majrova som heter Hickory Turnip, den är japansk och helt vit, slät och väldigt krispig i smaken. Den har blivit väldigt poppis i USA de senaste 4-5 åren. En annan spännande sort är Aztec Broccoli som är skott som är en mix av broccoli, quinoa och spenat, den här blivit populär på finare restauranger i framförallt England. Och svartkål är en av mina favoriter, den kan man göra så mycket spännande mat på, och den används ju också väldigt mycket i Italien."

 

Följ året på odlingen.

Under året har vi följt Alex i hans arbete. Här hittar du alla inlägg i serien, i både text, bild och video. Välkommen att hälsa på ute på odlingen!

Följ året på odlingen

Föregående Matmakarna

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.