Toftebo Kalkon

Toftebo Kalkon

Text och foto: Maria Richardsson

Mitt på Söderslätt ligger Toftebo Kalkon, ett familjeföretag på en gård som nu drivs av tredje och fjärde generationen. När jag en regnig lördag i början på november besöker gården och gårdsbutiken är det deras stora respekt för kalkonerna och därmed köttkvaliteten som gör det starkaste intrycket.

Men vi börjar från början. Marie Hoolmé är uppvuxen på gården och idag drivs verksamheten av sonen Johan. "Jag driver vår gårdsbutik, och har hjälp av vår dotter Johanna här, och så är det Johan som är ansvarig för både kalkonuppfödningen och odlingen på våra marker" berättar hon. "Vi började med kalkoner 2001, det var Johan som ville prova medan han gick sista året i gymnasiet. Vi startade med 300 kalkoner, och sedan har det utvecklats stadigt till att vi nu är en av de större kalkonproducenterna i Sverige. 

Byggnaden som idag är gårdsbutik var från början en arbetarbostad. “Vi renoverade huset som idag är en välbesökt gårdsbutik, och jag började jobba heltid i familjeföretaget med att driva butiken. Det är verkligen underbart att få jobba tillsammans i familjen, att få sälja en närproducerad produkt och att få ge kunden råd om hur maten kan tillagas till vardag eller fest" säger hon och ler.

I butiken säljs, förutom köttet, olika typer av charkuteriprodukter på kalkon. Toftebo Kalkon samarbetar med ett charkuteri i Lund där de tillsammans tar fram olika korvar och rökta produkter. "Det är viktigt med att hålla det lokalt tycker vi, och med en bra relation kan vi skapa produkter med riktigt bra kvalitet. Vi är noga med det, det måste vara bästa kvalitet hela vägen."

Gårdsbutiken är öppen året runt, och den kommande julsäsongen är extra intensiv för Toftebo Kalkon. "Vi säljer mycket både till Allhelgonahelgen och Thanksgiving i slutet på november, och sedan kommer julförsäljningen. Under denna period säljer vi hela kalkoner här i gårdsbutiken. De större kalkonerna väger upp till 12 kilo och de mindre från 5 kilo. Därefter kommer våren med sina långhelger och sommarens grillning som mer intensiva perioder” säger Marie.

De köper sina kycklingar från ett kläckeri, och de kommer till gården när de är alldeles nykläckta. "När de kommer så släpper vi ut dem i ett varmt startstall. Temperaturen sänks sedan gradvis tills de kan släppas ut till de andra stallen" berättar Marie. De har fri tillgång till både vatten och mat, och ordentligt med strö. “Vår transport till slakteriet är endast 30 minuter, och de korta transporterna gör också att vi kan leverera en produkt som är väldigt färsk. Det köttet som ni har i Myllas gårdskassar till exempel, det är slaktat fredagen innan ni levererar ut till kund. Det är färskare än vad man normalt hittar i butik!" säger Marie.

Att kvaliteten kommer i första rummet, både i omsorgen om djuren och för den färdiga produkten, står helt klart när man pratar med Marie. "Köper man kött som är producerat i Sverige idag har man inget att vara orolig för" säger hon. 

Läs mer om Toftebo kalkong här på deras hemsida

Föregående Stadsmissionen

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.