Tamini - Mylla

Tamini

Tioåringen Sadoo följer med sin farfar till hans falafelvagn, med sig har de hemmagjord hummus och falafelsmet. Nyfiket ser han på hur falafelbollarna tillagas, krispiga utanpå och härligt fluffiga inuti. Han provsmakar den sammetslena kikärtsröran. “Det ska smaka mycket tahini”, säger hans farfar som också heter Sadoo. Med ivriga händer, hjälper han sin farfar att blanda tahini, citron, chili och vitlök till de tre gyllene såserna — mild, stark och vitlök. Han lär sig hur tunnbröd gräddas, fylls med färska grönsaker och rullas ihop. Ståendes på en pall öppnar han luckan, tittar ut och tappar nästan andan. Utanför ser han hur kön ringlar sig lång med hungriga och förväntansfulla människor från hela Malmö. I detta ögonblick föds en dröm som 30 år senare blir till verklighet. 

Idag är Sadoo Iskandarani 40 år, stolt grundare av Tamini streetfood meze sedan 2020. Mitt i Malmö, ett stenkast från Lindängen där han växte upp, har han öppnat en småskalig produktion av falafel, hummus, röror och såser. Snart lanseras även nya spännande smaksättare, såsom en granatäppelsirap och flera kryddblandningar. Allt är framgångsrikt utvecklat i det lilla produktionsköket med sina tio anställda. Härifrån förädlas familjerecepten som han ärvt av sin farfar. Örthummus och chunky chili är exempel på hur traditionella smaker kombinerats med nya.


Sadoo berättar om hur idén bakom streetfood meze föddes. “Det innefattar egentligen det bästa av två matkoncept; god mat i sin enklaste form, ätandes och delandes med varandra. Tänk er själv en fredagskväll, man bjuder hem grannar, vänner, familj, unga som gamla. Mezekulturen är så mycket mer än färger, dofter och alla smaker. Det är sättet man äter på, all glädje och gemenskap som skapas när man äter tillsammans. Detta har varit en stor inspirationskälla från min barndom och det är denna matupplevelse som vi vill skapa med Tamini streetfood meze och tillhörande produkter.”.


Varför blev det växtbaserad mat? “För att det alltid har varit så. Bortsett från några få traditionella maträtter, så är libanesisk och palestinsk streetfood naturligt växtbaserat. Kikärtor har alltid varit vår proteinkälla, vi har fokuserat på smaken och vad man kan göra med den. Just nu håller vi på att titta på svenska närodlade grödor, här finns det mycket spännande att utforska. Vi får se vad som kommer ut ur det i framtiden.”, svarar Sadoo. 

Sadoo visar oss runt i produktionsköket, och berättar om hur kikärtorna varsamt tvättas, hur länge de blötläggs och hur många gånger de ska malas för att bli en perfekt falafelsmet respektive hummus. “Råvarorna får endast vara av hög kvalité och man måste lägga ner sin själ i tillverkningen”, förklarar han. Här jobbar ett tiotal människor som alla känner stolthet. Sadoo tillägger “Jag har valt att starta småskalig produktion med syfte att skapa mångfald och nya arbetstillfällen här i Malmö. Det är viktigt för mig. Jag vill jag ge staden i mitt hjärta något att vara stolt över.” Med Tamini vill Sadoo nå ut till hela Sverige, planen är att expandera och man letar redan efter ett större produktionskök. Målet är att alla Taminis produkter ska finnas i livsmedelsbutiker eller kunna beställas direkt hem från t.ex myllamat.se.

Då vi lämnar Sadoo vid fyllnadsmaskinen, ser vi ett leende som skiner upp. Vi ser en tioårings nyfikna ögon titta på när genomskinliga förpackningar fylls med färsk, krämig hummus. Sakta ringlar de fram på rullbandet, packas ner i lådor och levereras ut till förväntansfulla människor som snart kommer att kunna avnjuta en god hummus till frukost, lunch eller middag. Vi ser en stolt tioåring, som vill hedra sin farfar och lever drömmen sin.

 

Föregående Väddö Gårdsmejeri

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.