Svenska Kakaobolaget

Svenska Kakaobolaget

På Svenska Kakaobolaget har Fredrik och Ulrika tillverkat småskaligt och hantverksmässigt choklad, bean-to-bar sedan 2013. "Sommaren 2013 var semestern som aldrig riktigt tog slut. Så skulle man kunna beskriva det. Det skulle bara vara en kort bensträckare och en kopp kaffe i en liten by på Österlen. Istället lämnade vi våra hektiska liv i Stockholm, köpte en gammal skolbyggnad från år1893 (med en tillhörande liten pralinbutik) och flyttade till landet. Tre månader senare grundade vi Svenska Kakaobolaget, en äkta chokladfabrik och blev en av de tidiga pionjärerna inom bean to bar i Sverige."

Vad som från början fick dem att älska choklad var upplevelsen i smak. Men det var efter att de lärde oss mer om kakaoodling, fermenteringsprocesser, rostningsprofiler och andra faktorer som kunde påverka smaken på olika sätt, som de visste att vi var tvungna att starta en chokladfabrik. "För oss är tillsatser som emulgeringsmedel, extra fett och vanilj, som annars är norm inom traditionellt och kommersiellt producerad choklad, bara varit i vägen för kakaons rena smak. Vi vill istället framhäva det som är naturligt och visa vad choklad faktiskt kan vara ur ett smakperspektiv."

Fredrik och Ulrika reser jorden runt i jakten på riktigt unik kakao och samarbetar med producenter som delar deras värderingar och syn på kvalitet. "Vi certifierar inte vår choklad men säkerställer på andra sätt att bönorna är ekologiska, att priset är rättvist och att arbetsförhållandena är goda.  Genom att vara transparenta med hur vi arbetar kan du dessutom följa varje steg i processen från böna till chokladkaka. Vår filosofi är enkel. Vi arbetar med fantastisk kakao och med fantastiska människor."

Bönorna de använder kommer från smakrika och ekologiska kakaofrukter som har odlats med omtanke på ett hållbart sätt. De betalar kontinuerligt ett fast, högre pris till odlarna vilket skapar trygghet och ett verkligt incitament för att ständigt förbättra och för att bevara en hög kvalitet. De arbetar med människor som de känner och litar på och som delar samma värderingar. Men det som är viktigt för dig är att de arbetar med transparens så du kan följa processen i alla steg. Från böna till färdig chokladkaka. "Som ett resultat av det vi lärt oss genom vår direktkontakt med kakaoproducenter runt om i världen har vi tagit det djärva beslutet att inte certifiera vår choklad genom tredjepartsorgan. Vi vill arbeta bortom dyra certifieringar där kvalitet och smak helt kopplats bort och det i slutändan blir odlarna, inte konsumenterna, som får betala priset. Vår övertygelse är att just transparens och ansvarstagande är nyckelfaktorer som leder vägen mot en genuint hållbar och rättvis värld."

Lyssna till podden Bondesamhället med Svenska Kakaobolaget

Läs mer om Svenska Kakaobolaget här på deras hemsida

Föregående Stadsmissionen

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.