Stadsmissionen - Mylla

Stadsmissionen

 

Foto av Apelöga och Malin Åkerskog
Text av Malin Åkerskog

Med ett väldigt pys från oblatjärnet välkomnas jag in på Stadsmissionens Oblatbageri på Korsgatan i Malmö av Nermina och Alireza. Nermina är platsansvarig på bageriet och Alireza är enhetschef på Gåvonisamlingen. Stadmissionens oblatbageri är ett av bara två Sverige, och precis som i Stadsmissionens andra verksamheter strävar de efter att vara socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbara. Det är spillet från oblatplattorna som blir Eko-strö, ett ströbröd som är veganskt, glutenfritt, kravmärkt och ekologiskt.

Det finns bara två oblatbagerier i hela Sverige, och producenten av oblatmaskinerna finns i Tyskland. ”Det är ju enkla maskiner, så när de går sönder är det jag eller en kollega som får läsa manualen och laga den själva” skrattar Alireza. ”Vi var först med att göra ekologiska, kravmärkta och glutenfria oblater” oblater säger Nermina stolt.

Oblatjärnet ryker när Xyuing Feng har laddat det med smet.

 

Startade 2012

Oblatbageriet har varit igång sedan 2012 och Nermina har varit med sedan starten. Först på Korsgatan, en sväng i Kirseberg och sen tillbaka igen på Korsgatan. Lokalen är stor och ljus, trots att den ligger en halv våning ner. Där görs allt med oblaterna, processen börjar med en deg på 4 sorters mjöl, potatismjöl, rismjöl, majsmjöl och bovete. Degen skopas sen in i oblatjärnet där den blir till oblatplattor. Sen går plattan vidare till stansning och det är här spillet uppstår. Oblatjärnen har två motiv, ett med Jesus och ett med kors. Oblatplattan med kors är svår att stansa helt rakt och eftersom det blir så tydligt om det sitter fel går det bara att stansa ut hälften så många oblater från den oblatplattan. Det är detta spill som går vidare till en skål där Nermina för hand krossar den till mindre delar för att sen mixa till lagom stora delar i en mixer. Oblatspillet har blivit Eko-ströt som hälls i påsar, får etiketter och säljs till exempel här på Mylla.

Det är svårt att stansa oblaterna helt rakt, speciellt det med kors som motiv.

Nermina var med och startade upp

Nermina är platsansvarig på bageriet sedan starten 2012, och idag har hon hjälp av kollegan Xyuing Feng i tillverkningen. ”Jag är utbildad kock” säger Nermina och fortsätter ”jag började uppe i Café David men nu är jag här i bageriet och ibland även Handledare till personer som arbetstränar på andra platser”. Café David är Stadsmissionens plats där vem som helst oavsett livs-situation kan komma och äta frukost.

Ibland arbetstränar någon i Oblatbageriet, och det är bland annat därför allt sker manuellt. ”Vi vill behålla momenten manuella så som de är nu” säger Alireza ”så det blir så mycket sysselsättning som möjligt för de som arbetstränar”.

En oblatplatta där ungefär hälften av oblaterna kunnat stansas, oblatplattan blir sen till Ekoströ.

Ett gott syfte

”Det är en speciell känsla att jobba med ett gott syfte” säger Alireza och fortsätter ”vinsten från försäljningen går in i verksamheten igen, för att kunna hjälpa fler till sysselsättning, att få hjälp av jurister eller ett mål mat för dagen”. Stadsmissionens sociala företags vinst leds tillbaka till de som jobbar eller återinvesteras i verksamheten på annat sätt. Vem som helst kan jobba på Stadsmissionen oavsett religion, hudfärg eller bakgrund. ”Stadsmissionens inställning till människor är att vi alla är unika och värdefulla. Vi är värdefulla, inte på grund av vad vi utför eller vilken position vi har, utan för att vi är människor.” säger Alireza.

Oblatplattorna mixas en exakt tid för att alla paket ska få samma storlek på Ekoströt.

Spill, restprodukt och matsvinn

Det är skillnad på restprodukt och spill. Eftersom Eko-strö är spill från en kravmärkt och ekologisk produkt som går direkt från stansning till att bli mixad till ströbröd är det spill. Men Stadsmissionen jobbar även med restprodukter som trasiga kläder eller tyger som tagits ur produktione. Vi på Mylla har till exempel arbetsförkläden från Stadsmissionens Remake-initiativ med den klassiska jeansfickan. För Myllas del skänker vi av de råvaror som blir över när vi packar, för att minska matsvinnet och så Café David kan fortsätta mätta munnar.

När Alireza visar mig ut pekar han även på deras andra verksamheter, café för utsatta unga, second hand-butiken med mera. Stadsmissionen hjälper alla i nöd så mycket de kan, och det gör oss på Mylla riktigt stolta över att samarbeta med dem.

 

Föregående Borgeby Kryddgård

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.