
Sodalicious
Text och foto Malin Åkerskog
Först hittar vi inte till Sodalicious, utan hamnar öga mot öga med havet. Att Trelleborg har fint läge vet de flesta, men just idag när vi ska besöka Mattias Lindemann och hans gäng som gör ekologisk läsk helt utan tillsatser riktigt glittrar vattnet och gör sig till. När vi till slut kommer stiger vi direkt in i Mattias leveranslokal.
”Här passerar 130 pallar läsk per år” säger Mattias stolt. Hans läskfabrik med 2 anställda tillverkar ekologiska drycker med rena smaker. De använder ekologisk fruktjuice och koncentrat men inga konstgjorda aromer, konserveringsmedel eller färger. Dessutom sker det mesta av arbetet för hand.

Skapar fritt
”Det hela började med att jag jobbade som IT-tekniker och brände ut mig” säger Mattias och fortsätter ”när jag skulle börja jobba igen hamnade jag på ett företag som importerar ekologiska varor, och det slog mig då att behovet av ekologisk läsk var stort men att det inte fanns någon svensk tillverkare. Och då tänkte jag att 'hur svårt kan det vara'?”. Produktionen för Sodalicious låg först i Tyskland, men från och med 2016 sker allt i den lilla lokalen i Trelleborg, vilket ger dem möjligheten att skapa friare. Och skapar fritt gör dem! Mattias är alltid glad för experiment och förutom de vanligare smakerna som cola och apelsin har han också gjort spicy ananas, cream soda och blåbärsläsk. ”Men blåbärsläsken vill jag aldrig göra igen, blåbären kloggade igen hela maskinen så vi fick plocka isär den i sina beståndsdelar!”.
Läsk, en svensk uppfinning
Men hur blir läsk, just läsk? Processen hos Sodalicious börjar med en egenkokad sirap gjord på ekologiska råvaror och ekologiskt rörsocker. Sirapen blandas sen med vatten och kolsyras. Kolsyran är till skillnad från jästa produkter som champagne tillsatt i läsk. Speciell utrustning tillsätter kolsyra i produkten innan tappning och en viktig aspekt här är att vattnet är tillräckligt kallt. Om vattnet är ens en grad för varm försvinner halva effekten av kolsyran. Kolsyran gör drycken mer uppfriskande och medför att läskedrycken upplevs som kallare än den är, dessutom framhäver den smaken i läsken och hämmar mikrobiologisk växt, vilket gör att produkten håller sig bättre.
Lite kuriosa om läsk är att det faktiskt är en svensk uppfinning! Jöns Jacob Berzelius är kanske mest känd för att I slutet av 1700-talet ha bestämt grundämnenas bokstavsbeteckningar. Men ännu viktigare (i det här fallet) är att han han experimenterade med drycker. Han blandade kolsyrat vatten med olika kryddextrakt, safter och vin, och det är dessa experiment som ju lett fram till att Mattias kan göra otroligt god hantverksläsk!
I och med corona har det lilla bryggeriet fått en lite ”hackig” tillvaro, Mattias förklarar ”först gick försäljningen förstås ner, när alla restauranger vi levererat till inte köpte in, sen kom ett stort uppsving när människor stöttade små producenter, sedan en till dipp, för att sedan under förra sommaren verkligen gå upp, och så har det fortsatt för oss. Därför är det jättebra att Mylla finns!”.