
Romeleåsens viltkött
Vid Romeleåsens sluttningar ligger den lilla byn Genarp. Där driver Oscar Norberg sedan två år tillbaka Romeleåsens viltkött. Runtom byn finns stora skogar och jaktmarker i form av Häckeberga naturreservat och Björnstorps gods. Det är i samarbete med de lokala jaktlagen som Romeleåsens Viltkött får in djur som har levt av skogarna och åkrarna i närområdet.
När vi besöker Genarp välkomnas vi av Hanna Zaar som bland annat sköter försäljningen och marknadsföringen. Från första stund blir det tydligt det småskaliga och lokala präglar allt som rör verksamheten.
Hanna berättar att hon nyligen fällt en dovhjort, hon frågar om vi vill vara med när Oscar tar hand om djuret och styckar upp detaljerna. Som jägare är det en självklarhet för Hanna ta tillvara på köttet från hennes byten. Samtidigt ser hon det som ett "mission in life" att fler ska få upp ögonen för viltköttet och nyttja de resurser som finns runt omkring oss.

Viltkött som vardagsmat
Just dovhjort finns det gott om i området. Tillsammans med vildsvin tillhör dovhjorten det vanligaste inslaget i Romeleåsens viltkötts sortiment. Jämfört med exempelvis nötkött är variationen mellan storleken på djuren och styckdetaljerna betydligt rikare. Men när det kommer till tillagningen behöver viltkött varken vara mer krångligt eller exklusivt än vanligt nötkött.
- De flesta tänker ”lyx” när man nämner viltkött men viltkött kan vara lika mycket vardag som vilket annat kött som helst. Vi försöker att ge våra kunder tips, inspiration och recept. Färs av vildsvin smakar inte annorlunda i en köttfärssås än om den är gjord på blandfärs från butiken. En stek gjord på innanlår från dovhjort är inte svårare att göra än en fläskstek, berättar Hanna Zaar.
Viltkött som klimatsmart alternativ
Ur ett klimatperspektiv har viltköttet flera fördelar. Jämfört med industriellt producerat kött kräver viltköttet färre resurser i form av foder och andra insatsvaror. För att minska klimatpåverkan ytterligare väljer Romeleåsens viltkött bort djur som gått och betat i hägn.
- Vi vill värna om viltköttets låga klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att vara så lokala som möjligt. Genom att bara ta in vilt från de lokala jaktlagen kan vi minska våra transporter. Som längst bort kommer köttet från Barsebäck. Men annars kommer köttet från djuren som går på fälten och i skogarna runt knuten, berättar Hanna Zaar.
Se vårt utbud av viltlådorna och styckdetaljer från Romeleåsens Viltkött.