Nablus Mejeri - Mylla

Nablus Mejeri

Text: Lucero Olivares

När familjen Godeh flyttade till Sverige från hemstaden Nablus i Palestina följde en djup kunskap och rik tradition kring osttillverkning med. Dessa sattes i verket igen när de fick tag på god råmjölk i Skåne – en vinnande kombination som ligger till grund för den nu tioåriga verksamheten på Nablus Mejeri. Rawi Godeh berättar för oss om familjeföretagets resa.

Barnens längtan efter välbekanta smaker och ett fint möte med en mjölkbonde i Bara blev katalysatorn. Samar och Mohamad Godeh började då tillverka stekostar och yoghurtbollar enligt gamla palestinska familjerecept igen, den här gången på lokala råvaror i Skåne.

Rawi Godeh, ett av ovannämnda barn och numera nyckelperson på Nablus Mejeri, minns det med värme. "Bara lyckan över att ha färsk mjölk igen! Det påminde mig om när jag var liten. Jag brukade gå över till grannen som hade några betesdjur i byn i Nablus, för att fylla en tvåliters läskflaska med färsk mjölk att köpa hem."

Till en början var osttillverkningen bara till för familjens eget glada bruk. Men allteftersom det experimenterades och invigda familjevänner spred ordet växte efterfrågan på större produktion – och så även modet hos föräldrarna. År 2010 tog de språnget och rustade upp en tom lagerlokal i Fosie till det högkvarter för Nablus Mejeri som det är än idag. Här tillverkas uppskattade produkter som yoghurtbollar, den nigellafrö-toppade stekosten nablusi samt halloum, det allra första av alla svensktillverkade alternativ till halloumi.

De första åren var inte alls lätta, minns Rawi. Men även under de tuffaste tiderna höll föräldrarna Samar och Mohamed modet uppe. "Jag vet vad mina föräldrar har fått gå igenom. Att flytta till Sverige, att här satsa på något som kan gå åt helvete och faktiskt gått åt helvete fram tills nyligen", konstaterar han, och fortsätter: "Deras resa och mod har varit min motivation. Jag tror också det har varit kärnan i familjeföretaget."

‏En vändpunkt kom i slutet av 2012, när de för första gången sålde in produkter till en ICA-butik. Det var också då Rawi började följa med på säljmöten efter skolan och hitta sin roll i familjeföretaget. Idag är han försäljningschef, en roll som i praktiken ofta sträcker sig långt utöver sälj när företaget administrerar hela kedjan från råvara till butik. Detta inte minst för att man värnar om kvalitet, hållbarhet och det lokala.

"Vi har en skyldighet att se till att våra leverantörer håller en viss standard, och vi jobbar aktivt med en certifiering enligt FN:s klimatmål för att bli så miljövänliga som möjligt. Grundpelarna för oss är att allt är svenskproducerat. Svensk olja, svensk mjölk. Vi sätter prio på att stötta och ha nära relationer till det lokala. Det gör man i Palestina också", förklarar Rawi och tillägger att många i Palestina livnär sig på jordbruk och djurhållning.

Nära relation har man idag bland annat till Ängagården utanför Bara, som man haft ett långt samarbete med. Att skapa dessa relationer och möten är något av det bästa med arbetet, enligt Rawi. "Min glädje kommer från mötet med människor. Från att få presentera det jag har och inspireras av för någon jag inte träffat förut och att få vända en skeptisk eller negativ person och skapa tillit med ett smakprov. Maten är kärnan i så många möten mellan människor."

Även familj och vänner i Palestina har uppskattat ostarna från Nablus Mejeri när man tagit med och bjudit vid besök. Men visst smakar det annorlunda. "Bara mjölken i sig gör en stor skillnad, med miljön som finns här och maten som korna äter", konstaterar Rawi och fortsätter: "Även i Palestina är det skillnad på ost gjord på mjölk från kor som föds upp på bergsbete och från de som hänger på öppna gårdar. Allt är kopplat till gården, djuret och miljön. Hantverket lyfter råvaran och kompletterar den. Det är så det ska vara."

Läs mer om Nablus mejeri här på deras hemsida

Föregående Vismarlövsgården

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.