Möllegårdens morötter - Mylla

Möllegårdens morötter

Text och foto: Maria Richardsson

När jag träffar Linus Christensson på Möllegårdens Morötter är det tredje generationen lantbrukare vid gården. "Farfar köpte Möllegården på 50-talet och började bruka de små markbitarna intill. Idag bedriver vi ca 600 hektar grönsaksodling samt traditionell växtodling på markerna runt löddebygden" säger Linus och berättar att de är en av de tio större morotsodlarna i landet. 

Det är inte bara morötter som odlas. "Vi jobbar med en femårig växtföljd, så vi odlar bara morötter vart femte år på de olika fälten. Resten av åren är det i huvudsak spannmål samt palsternackor, men det är morötterna vi fokuserar på. Varje år skördar vi ungefär 7 000 ton morötter, och ungefär hälften av det säljer vi färdigpackat i påsar till de olika butikskedjorna i landet. Resten säljs i lösvikt till restauranger, butiker och skolkök" säger Linus. "Vi jobbar också på olika sätt för att få en långsiktigt och hållbar verksamhet. Vi är 13 helårsanställda och behöver se till att ha verksamhet nästan året runt. Dels lagrar vi en del av morötterna för att kunna sälja under vintern, men en del står också kvar ute på fälten. Då täcker vi dem med halm för att kunna skörda även vintertid och ända fram till maj månad. Om det är mycket snö kan det ibland kännas lite konstigt att först ploga innan man kan skörda, men det brukar gå bra" berättar Linus.

Alla morötter våra morötter och palsternackor tvättas, poleras och fotograferas i en sorteringsmaskin för att sortera bort skadade morötter. "Det finns alltid skador, det kan ha blivit skador av maskiner, röta eller skadedjur. Men de morötter som sorteras bort säljer vi istället som fodermorötter till bland annat kor och hästar, så de kommer också till användning" säger han och tittar så att allt ser bra ut när vi går förbi sorteringen. 

En morot är förstås inte bara en morot. På Möllegården odlar man varje år 10-15 olika sorter. Dels finns det morötter i olika färger, men även bland de orange odlar de olika sorter som har olika egenskaper. "Det är ju kul med de färgade, men det är fortfarande en försvinnande liten del av vår odling". 

Odlingen på Möllegården är inte ekologisk, men ett annat sätt att jobba för hållbarheten är att minska besprutningen på olika sätt. "Det blir inte hållbart att odla morötter utan att jobba mot ogräset, det blir alldeles för dålig skörd. Men vi vill såklart inte bespruta mer än nödvändigt! I år har vi testat en robot för ogräsbekämpning. Den har gått runt på fälten och när den genom bildanalys hittat ogräs så har den sprutat pelargonsyra på bladen så att växten inte kunnat fortsätta växa. Dels så har det minskat besprutningen med 95%, och pelargonsyra är ju också helt naturligt" säger Linus och fortsätter berätta att detta är ett ett testprojekt tillsammans med ett norskt bolag som utvecklar roboten, och så fort den kommer ut på marknaden ska de bli först ut med att börja använda den. Medan vi pratar om olika förhållningssätt till att odla så berättar han också om hur långt fram vi i Sverige ligger kring regelverket kring odling, och många bekämpningsmedel som inte är godkända i Sverige används fortfarande i andra delar av Europa. "När man handlar svenska varor så får man bra produkter, oavsett om man väljer ekologiskt eller konventionellt. Allting testas också noggrant flera gånger under skördarna och hanteringen. 

Och så var det ju det där med plasten. "Morötterna håller som bäst om de ligger i en plastpåse i kylen, då behåller man fukten i dem. De blir snabbt mjuka annars" säger Linus och fortsätter med att berätta om att de nu ska prova en ny typ av plast. "Vi har hittat en plast som består av 85% sockerrör så den ska vi prova. Det händer en del på det här området nu och vi försöker hänga med och bidra så mycket vi kan till en mer hållbar verksamhet. Men jag har ett tips mot mjuka morötter också. Min sambo testade att lägga mjuka morötterna helt i blöt under natten, morgonen därpå var dessa stenhårda igen. Som nya!"

Efter att ha läst på lantbruksgymnasium och sedan Lantmästare på SLU i Alnarp är Linus nu sedan ett par år tillbaka på gården. “Min syster läser just nu också till Lantmästare, så när hon är färdig kommer kanske hon också in i företaget" säger Linus. Det har alltid varit självklart för honom att han skulle ta över, och det är tydligt att han gillar hela kedjan som det innebär att driva företag inom lantbruk - allt ifrån att bruka jorden och så, till att jobba med ekonomin och ta in den nya tekniken i verksamheten som robotarna. "Det är ett måste att följa med i utvecklingen om man ska finnas kvar, det är så stor konkurrens. Men det är ju också det som är roligt" avslutar han och när jag åker från gården är jag övertygad om att Möllegården kommer fortsätta utvecklas i många år framöver.

Läs mer om Möllegården här på deras hemsida

Föregående Kiviks musteri

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.