MoE Tomat - Mylla

MoE Tomat

I Furulund står växthusen där Eva och Matts har odlat tomater sedan 1989. De är en av de mindre tomatodlarna, och passionen lyser igenom när jag pratar med Eva. “Det är så roligt med tomater! Det finns så många sorter att prova att odla, och det går att styra odlingen så mycket med hur vi sköter om dem” säger hon och lägger till att det inte är ett jobb för dem - det handlar om en livsstil.

Matts och Eva träffades redan som unga. Båda har föräldrar som var lantbrukare och det var självklart för dem att fortsätta på den inslagna vägen. "1978 hittade vi den här gården, som var ett gammalt trädgårdsmästeri. Det stod gott om gamla växthus i trä här, och det var så vi började. Tyvärr var de inte i så gott skick, så 1989 satsade vi och byggde de nya växthusen som vi fortfarande odlar i" berättar Eva. "Vi har provat att odla massa olika saker, både i växthus och på friland. Det har varit allt ifrån krysantemum, penseer och andra krukväxter till sallad och purjolök på friland. Men tomater har funnits med redan från början!".


Genom åren har de provat ett 70-tal olika sorter, och några byts ut varje år. "Nu har vi gått tillbaka till en del äldre sorter, som inte är lika hårt förädlade. De ger inte riktigt lika stora skördar, men de är inte lika känsliga att odla och smakar dessutom mer". För Eva och Matts är det viktigt både att tomaterna smakar gott och innehåller mycket näring. "Det är ju roligt att jobba med en produkt som är så nyttig som tomat, och just hälsoaspekten är något som vi ser som en växande trend. Fler och fler frågar efter tomater med bra näringsinnehåll, och bara att välja en svensk tomat som har fått mogna på kvist gör att näringsinnehållet är högre än i många av de importerade tomaterna" säger hon och understryker att alla de svenska tomatodlarna är väldigt duktiga och noga med att hålla hög kvalitet på sina odlingar. De driver odlingen på ett så hållbart sätt som möjligt och värmer upp växthusen genom att elda flis. Ohyra och sjukdomar är ofrånkomligt i alla odlingar, men här jobbar de bara med helt biologiska behandlingsmetoder när det behövs. “Eftersom vi jobbar i relativt liten skala så är vi ju hela tiden ute och ser hur plantorna mår. Om det blir ett angrepp någonstans så kan vi till exempel sätta in insekter som äter upp skadedjuren, eller behandla med lerpasta mot bladmögel. Vi är inte ekologiskt certifierade, men är märkta enligt Svenskt Sigill. Den största skillnaden mellan de märkningarna är att vi har tomaterna i avskilda bäddar och tillför näring genom vattnet, i övrigt är det lika höga krav på odlingen. Det avfall vi får lägger vi på grannens gödselstack, och så går det ut som näring på åkrarna sedan, så vi försöker hålla kretsloppet så intakt som möjligt".

Trots att de ser sig som små odlare så räcker det inte med Matts och Eva för att ta hand om odlingen. "Vi har en person heltidsanställd, och under skördesäsongen från slutet av april till mitten på november kommer det ytterligare 5 personer på deltid och hjälper oss med skörden. Vi plockar och sorterar alla alla tomater för hand, och med leveranser till närområdet vet vi att tomaterna alltid är färska och hanterade med omsorg” berättar Eva. "Vi plockar dem alltid 'med fluga' vilket betyder att själva fästet sitter kvar på tomaten. Det gör också att de håller bättre".



Och godaste sättet att äta en tomat? “Solvarm direkt från plantan såklart” skrattar Eva, men tipsar även om att ugnsbaka körsbärstomaten Tastery. "Vi har alltid en skål tomater på bänken här hemma, och äter det till varje måltid och på varje smörgås!" avslutar hon.

Föregående Väddö Gårdsmejeri

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.