Maisha Deli

Maisha Deli

Text: Lucero Olivares. Foto: Carl Sohlberg.

På en äppelgård utanför Lund ligger Maisha Delis lokaler, där grundaren Anna Lundström sedan våren 2019 tillverkar sina kärleksfullt utvecklade ost- och smör-produkter. Bland annat en mild, krämig ost och ett lent smör som funkar på mackan eller till mat och bak – och allt är 100% växtbaserat.

– Istället för att efterlikna en särskild cheddar eller långlagrad ost får man tänka att det finns hur många olika typer av ostar som helst. Halloumi, feta, Västerbottenost, Parmesan, alla är ju av olika konsistens och smak. Och det här är en helt ny typ av ostprodukt, säger Anna entusiastiskt.

För Anna var osttillverkning inte nödvändigtvis en bransch hon såg sig i efter ett par andra karriärer i bagaget, bland annat med utvecklingsarbete i utlandet för UNICEF. Men det var kärleken som uppmuntrade till äventyret med Maisha Deli – kärleken till en vegansk partner och kärleken till ost.

– Jag åt mycket växtbaserat, men jag hade svårt för både smaken och konsistensen på de alternativen till ost som fanns, berättar hon.

Det ledde till en period av intensiv research som involverade allt från det befintliga utbudet av växtbaserade ostar till traditionell osttillverkning – och en hel del experiment i källaren.

– Till en början var det bara för egen del. Men jag tyckte det blev rätt och bättre än det som fanns ute, så jag började arbeta med produktutvecklingen mer seriöst här i Sverige.

Metoderna i Maishas produktion lades redan i det tidiga stadiet, när Anna testade sig fram genom att applicera mejeritekniker på olika växtbaserade ingredienser. Maishas ostar tillverkas därmed i stort sett som många andra omtyckta ostar, men i vändan där bakteriekulturer mumsar på laktos för att producera mjölksyra i mejeribaserade ostars tillverkning, utgör växtbaserat socker kalaset hos Maisha.

En råvara som gjorde extra bra ifrån sig i Annas tidiga experiment var mandeln, som nu utgör huvudingrediens för samtliga av Maishas lanserade produkter: Smörigt Spread, Mild Ostig och Ostig Jalapeño. Mandeln är ekologisk och kommer från ett familjeföretag i Spanien som bland annat vunnit pris för hållbarhetsarbetet i sin mandelodling. Att hållbarhetstänket är med redan i det stadiet är givet för Anna.

– Hållbarhet finns med i allt jag gör. Som liten verksamhet har jag egentligen inte jättestora möjligheter med saker som förpackningar, men smörburken går att återanvända och osten ligger i tunn, sorterbar plast. Jag har även minimalt med svinn då jag i dagsläget producerar efter efterfrågan.

Anna är mån om att poängtera att även om hon idag fokuserar på att driva en effektiv produktion med ekologiska råvaror så långt det går, finns det mer hon vill göra med Maisha på den fronten allteftersom. Bland annat finns det planer på att börja tillverka ostar på andra råvaror – redan under 2020.

– Det blir på baljväxt, både för allergiker och för att kunna ha en mer hållbar storskalig produktion. Mitt mål är att få igång det i år och börja sälja det innan årets slut. I det långa loppet hoppas vi hitta svensk baljväxt, även om bra europeiskt är trevligt det med.

Det råder inte någon brist på idéer och ambitioner för Maishas utveckling framåt. Faktum är att Anna redan sitter tålmodigt på flera färdigutvecklade produkter som är redo att börja produceras, däribland även en vitmögelost och en blåmögelost. Men för det behöver hon andra lokaler, inte minst då ostmögel gärna flyger omkring  och därmed utgör en risk för de befintliga produkterna som gör sig bäst utan.

– Det är svårt att få till förutsättningarna i den lilla produktionen och nu är det ju jag som gör allt. Men jag vill att vi ska växa och tillverka mer på sikt, även utöver [ost och smör]. Det finns så mycket gott man kan göra veganskt!

Läs mer om Maisha Deli här på deras hemsida

Föregående Stadsmissionen

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.