Lupinta - Mylla

Lupinta

Lupinta grundades i Malmö 2018, av Eslam Salah. Eslam är agronom och utbildad vid Sveriges Lantbruksuniversitet, och kommer ursprungligen från Egypten. Han drivs av att skapa förändring och vill genom sitt arbete både hjälpa till att minska importen av soja och ändra sättet vi äter protein.

"Bönorna från matlupinen innehåller lika mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som soja. Men eftersom lupin kan odlas här i Sverige så är den mycket mer klimatvänlig, både för att vi minskar transporterna men också för att själva produktionen är hållbar. Vi jobbar tillsammans med odlare i Kvidinge här i Skåne och alla bönor vi använder är KRAV-märkta" säger Eslam och berättar att hela 32 miljoner ton soja importeras varje år.

Matlupinen skiljer sig från den lupin vi är vana vid i Sverige och som ofta växer i vägkanterna. "I den by jag är uppväxt åt vi ofta snacks på lupinbönor, och det var därifrån idén att utveckla produkter baserade på lupin kom" berättar Eslam.

Den första produkten från Lupinta är en neutral Tempeh, en fermenterad bönlimpa som kan både stekas, friteras eller grillas. Eftersom den är neutral kan du själv smaksätta tempehn med de marinader och kryddningar som passar till den rätt du ska laga. Den serverades bland annat på Malmöfestivalen i somras, och föll både besökare och krönikörer på läppen.

Som kontorskollegor på Minc har vi på Mylla kunna följa resan med Lupinta, och är imponerade av Eslam och hans kollegors driv. Lupinta har redan vunnit flera fina priser, bland annat Venture Cup, som finalist i Änglamarkspriset och genom att utses till Supertalang av Veckans Affärer. Det kommer säkert bli fler priser framöver, för det finns ingen tvekan om ambitionen. "Om fem år vill jag att Lupinta ska vara det naturliga valet när det gäller lupinbaserade produkter, inte bara i Norden och Europa men också i länder som USA och Egypten där det också går att odla matlupin" säger Eslam. 

Läs mer om Lupinta här på deras hemsida

Föregående Borgeby Kryddgård

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.