Lackalänga PLB - Mylla

Lackalänga PLB

Text och foto: Maria Richardsson

I Furulund, strax utanför Lund, ligger Lackalänga PLB som drivs av Mia och Håkan sedan 2011. På gården odlar de bland annat potatis, jordärtskockor och majs, och på grannens hästgård hämtar de gödsel till marken. De jobbar med ett hållbart perspektiv och långsiktigheten är något som genomsyrar allt de gör. 

Håkan växte upp på en gård i nordöstra Skåne där fokus låg på produktion av smågrisar, nötkött och skog. 2011 tog han och hans fru Mia över prästlönebostället i Lackalänga. Gården är på 4 hektar, och marken hade legat i princip orörd sedan 80-talet när de tog över. "De förra ägarna drev gården som hästgård, så marken är välgödslad!"

Det var inte helt klart från början att det skulle bli odling på gården, det fanns också tankar på att bygga upp en verksamhet kring hästar. Av olika anledningar blev det inte så, och istället började de prova olika typer av odling. "Majsen var det första, och det tog ungefär tre år innan vi började få koll på hur vi skulle lyckas med skörden. Men nu har vi fantastiskt god majs med bra avkastning! Efter ytterligare några år började vi med potatis, och vi har numera en traktor med några enkla maskiner för de tyngsta momenten men mycket görs fortfarande för hand" berättar Håkan.

I år odlar de, förutom majs och jordärtskockor, ungefär 20 olika sorters potatis, ofta gamla sorter. "Det är så spännande med potatis och en utmaning att kunna bemästra odlingen. Det är komplext och ju mer jag håller på ju mer respekt får jag för hur det fungerar. Mycket handlar om jorden, och att veta när och hur mycket den ska bearbetas. När jag växte upp hade ju pappa koll på detta och jag insåg nog inte hur mycket kunskap som låg bakom när han sa att det var dags att köra traktorn" säger Håkan, och fortsätter med att berätta om att nästa projekt är att hitta någon hållbar lösning för bevattning. "Med ordentlig bevattning hade vi nog klarat oss från säkert 90% av alla skador vi hade i år".

Att hitta balansen mellan en hållbar småskalighet och lönsamma volymer är en av de största utmaningarna för Håkan och Mia idag. "När man kommer upp i lite volymer så behöver du plötsligt investera i massa maskiner. Det finns såklart begagnat att köpa, men då ska det underhållas och det är inte alltid så lätt att hitta reservdelar, så kostnaderna drar snabbt iväg. Och med mer volym så behöver man också bli fler personer som jobbar med detta, och med större lönekostnader så behöver du också sälja mer. Så det är en utmaning!" säger Håkan.

Utifrån ett hållbarhetsperspektiv så är verksamheten också under ständig utveckling. "För oss är det viktigt att det är långsiktigt hållbart. Vi kan inte bara gå tillbaka till hur man brukade jorden på 50- och 60-talen, allt var inte bra då. Men det som var bra, det kan vi ta tillvara på och kombinera med det man vet idag. Det händer ju också mycket på det här området, och det är bara en tidsfråga innan vi har lösningar med AI och robotar som kan hjälpa till med till exempel ogräsbekämpning inom växtodling på olika sätt" säger Håkan och fortsätter att prata om komplexiteten i att jobba med hållbarhet i både stor och liten skala. "Vi vill inte bygga upp ett storjordbruk och sälja så stora volymer som möjligt, vi vill hitta nivån där vi kan sälja produkter till vårt närområde på ett sätt som är ekologiskt och ekonomiskt hållbart."

Det är inte bara att bruka jorden och att producera råvaror som ligger Håkan varmt om hjärtat. Det handlar också om att ge sina barn möjligheten att växa upp i en jordnära miljö, och att få en förståelse för vad företagsamheten innebär. "Det går ju inte att läsa sig till vad det innebär att driva en sådan här rörelse, oavsett om det gäller hur man odlar eller när det kommer till ekonomin. Man måste vara med och jobba tillsammans för att få hela kunskapen, se att det man investerar i början av året i form av både jobb och pengar faktiskt genererar mat på bordet och pengar på kontot längre fram. Om jag kan ge en förståelse kring detta till både våra barn och andra barn runtomkring oss, då känner jag mig nöjd" avslutar Håkan.

Föregående EVE Rebellion

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.