Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Gårdsfisk

Gårdsfisk

Text: Maria Richardsson. Foto: Gårdsfisk 

På landsbygden en bit utanför Kristianstad ligger något så ovanligt som en fiskodling mitt uppe på land. Här ligger hjärtat i Gårdsfisk, ett bolag som vill förändra hur vi ser på fiskodling i grunden. Med Gårdsfisk skapas en helt ny modell för hållbart fiske, och visionen är att producera världens mest hållbara fisk.Den första idén till Gårdsfisk uppstod redan 2009 när Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles träffades. "Det var ett projekt på universitetet som handlade om att odla både fisk och grödor i städer, och som första projekt tittade vi på att bygga en odling på Sorgenfri i Malmö. Men ju mer vi räknade på det, desto tydligare blev det att det var svårt att skala upp" säger Johan och förklarar att de då insåg att de behövde flytta ut odlingen till lantbruket, där man har nytta av all näring som fiskarna skapar.

Johan hade tidigare jobbat inom fiskeindustrin och sett hur miljön påverkades och har läst marinbiologi, medan Mikael läste till civilingenjör och har ett brinnande intresse för att skapa tekniska lösningar inom vatten och energi. "När jag jobbade i Norge så fick jag insyn i de många problem som finns inom fiskbranschen idag. Fiskbestånden fiskas så hårt att det snart kommer vara svårt att kunna hitta fisk som fungerar som matfisk och i Asien har de stora problem med fiskodling, inte minst med användning av antibiotika och hormoner" berättar Johan. Ett annat problem är att konventionell fiskodling kräver mycket marina resurser. "Till 1 kilo lax går det åt ungefär 3 kilo foderfisk. Våra fiskar kan leva på ett helt vegetabiliskt foder och redan i år hoppas vi på att kunna utfodra dem med ett helvegetariskt foder vilket innebär att inte är beroende av de marina resurserna och fiskbestånden kan få återhämta sig.  I dagsläget går det åt 0,33kg foder fisk för att föda upp 1kg Rödstrimma,  vi producerar alltså tre gånger mer fisk än vi tar upp ur haven. Förutom det får vi näring som räcker till 10 kg grödor och det är nyckeln i vårt system, att vi kan få ut näringen på åkrarna istället för att det sköljs ut i havet och bidrar till övergödning".

2013 tog Gårdsfisk form, och Johan och Mikael köpte Greta-gården. "Vi köpte gården från Greta Bingåker, som bott här i större delen av sitt liv. Förr var det en gård med både djur och odling av grödor, men den hade inte brukats på över 30 år och var ganska eftersatt. Många tyckte vi var helt galna, men vi köpte gården och har renoverat den till nuvarande skick" säger Johan och berättar att det har varit många utmaningar längs vägen. "Det har till exempel inte funnits något regelverk för fiskodling på land, den sker ju normalt till havs eller i sjöar. De regler kring djurhållning som finns är inte anpassade för fisk, men tillsammans med myndigheterna har vi hittat lösningar och skapat nya regelverk för fiskodling på land".Det Gårdsfisk har skapat är större än den odling som idag finns på gården. De har skapat ett helt system och en modell för hur storskalig fiskodling kan fungera tillsammans med de förutsättningar som finns i lantbruket, och nu har de börjat samarbeta med fler gårdar för att öka volymen. "Idag har vi tecknat avtal med 5 gårdar, men vi behöver växa. Vårt mål är att odla 5000 ton fisk inom 5 år, och på sikt vill vi bli större än Norge på odlad fisk" berättar Daniel, en av medarbetarna på Gårdsfisk. "Ja, vi har lite storhetsvansinne" skrattar Johan och säger nöjt att de brukar kalla sig för kapitalistiska miljöaktivister.


Tillsammans med Daniel går vi ut i ladan och tittar på odlingen. Det är varmt och fuktigt, och i den stora ladan står stora tankar med fiskar i olika storlekar. "Fiskarna behöver växa i ungefär 7 månader innan vi tar upp dem för slakt, och under den perioden så flyttas de mellan de olika tankarna för att få perfekta förutsättningar och för att få fram en fin smak på fisken" berättar Daniel. "Vi följer svensk djurlagsstiftning och bedövar all fisk med el innan vid avlivar den".

 

Gårdsfisk föder idag upp två arter fisk, Clarias och Rödstrimma. "Båda sorterna är faktiskt några av världens vanligaste matfiskar, men de är inte så vanliga i Sverige - iallafall inte än" säger Daniel. "De är båda två sötvattenfiskar som behöver varmt vatten, så även om de på något sätt skulle rymma så kan de inte bli invasiva i svenska vatten". Att de också är goda att äta är en förutsättning för att lyckas. "Idag säljer vi framförallt hela fiskar eller filéer, men vi håller också på att utveckla nya produkter, som fiskfärs och rökt fisk" berättar Daniel. "Rödstrimman kan till exempel jämföras med torsk, gös eller abborre, och rökt Clarias påminner nästan om rökt lax".

Det är tydligt att teamet bakom Gårdsfisk drivs av att utveckla något nytt. Alla är lika passionerade som Johan och Mikael, och ingen av dem ser egentligen några problem. "Nej, vi ser allt som utmaningar istället, det är så vi hittar nya lösningar och det är det som har lagt grunden till det som är Gårdsfisk idag" säger Johan. Att det är ett framgångsrecept är tydligt. De har svårt att hinna med efterfrågan, har vunnit många priser och blir ofta omskrivna.

Vi är stolta över att få jobba med Gårdsfisk och vi ser fram emot att tillsammans göra det enklare för dig att hitta god och hållbart uppfödd fisk.

Läs mer om Gårdsfisk här på deras hemsida

Föregående MoE Tomat

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.