Fruktstereo

Fruktstereo

Text och foto Malin Åkerskog

”I början jäste vi all möjlig frukt vi kom över, det var kul, men det var nog inte en så bra affärsidé” säger Karl Sjöström. Tillsammans med kollegan Mikael Nypelius har han skapat Fruktstereo, ett cideri som inte är ett cideri.

Både Karl och Mikael är utbildade sommelierer, och har jobbat med dryck och mat i över 10 år. De träffades på jobbet och Fruktstereo föddes genom deras gemensamma engagemang att göra och testa något eget. Att visa upp Sverige och svenska råvaror och bidra att sätta landet på dryckeskartan. ”Råvaror från Sverige är i världsklass, speciellt frukten!” säger Karl. Vi möts i deras lokal i Frihamnen i Malmö, där pressas, jäser och buteljeras Fruktstereos fina vinäger och drycker.

Fruktpressen är central i Mikael och Karls verksamhet.

Många chanser med jäsning

”Vi har ju skrivit en bok om cider” säger Mikael och fortsätter, ”men han vi skrev den med sa att 'den kan inte heta En bok om cider, för det är inte det ni gör'”. Fruktstereo vill göra något nytt, och deras produkter liknar sånt som redan finns men är samtidigt något helt eget. Under 2016 började de göra olika jäsningar som experiment, ungefär för att se vad som gick att göra och på vad. ”Ja alltså i början gjorde vi riktigt små satser, 50-60 liter och av all möjlig frukt vi fick tag på” säger Karl och Mikael hakar på ”det blev cider, shrubs, vinäger, allt möjligt!”. ”När man jobbar så blir det alltid överblivna grejer, allt blir inte perfekt som man gör men det är alltid kul” säger Karl. Men det fina med Fruktstereo är att även om råvaran i första pressningen inte blev till något bra, så kan den senare bli vinäger som är en bi- eller förädlingsprodukt av cidertillverkningen.

Fruktstereo säljer till cafeér och restauranger när det är möjligt, på bilden syns färdiga drycker redo att buteljeras.

Från waste till ny produkt

Sen starten har Fruktstereo fått en tydligare riktning och idag finns cider, piquette och vinäger i sortimentet. Alla produkter är framtagna av frukt som blivit över antingen i fruktträdgårdar eller privata trädgårdar. Det är viktigt för både Karl och Mikael att skapa något från grunden, och att försöka visa hur fina produkter det kan bli av sånt som annars skulle slängts. ”Vi använder mycket wasteprodukter och då inte i waste som i något dåligt, utan till exempel frukt från villaträdgårdar, övergivna fruktplanteringar och liknande. Det är så mycket i vårt samhälle som är slit och släng, vi vill visa hur man kan använda de råvaror som inte blir något”. En annan sak de har börjat jobba mer på är att samarbeta med lokala stadsodlare som Landet oss, som vi också jobbar med här på Mylla.

 

 

Vi tycker Fruktstereo är ett väldigt bra exempel på matkreativitet, att få överbliven frukt och grönsaker att bli något som går att äta eller dricka istället för att det bara slängs. Att de dessutom är hyperlokala gör ju inte saken sämre! 

Föregående Bokedals gård
Nästa Bladverkstaden

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.