
Ekebo gård och Olinge utegrisar
Text Malin Åkerskog
Foto Malin Åkerskog och Ekebo gårds hemsida
”När Kristina rullade in på gården kände vi inte varandra alls” säger Johan Larsson, ”sen blev det ju som det blev” säger han glatt till Kristina Torstensson som tar vid ”jag skulle egentligen sälja en bagge bara, men här blev jag kvar!”. Och vilken tur att tycke fattades, ett halvår senare flyttade Kristina ner till Johan med alla sina köttdjur och Ekebo gårds grönsaksodling slogs ihop med Olinge Utegrisar och gjorde gården till vad den är idag.
Ekebo Gård i Gessie har varit i Johans släkt sedan 1860-talet. När Johan 2016 köpte en grupp får för att beta strandängarna vid Foteviken behövdes på hösten en ny bagge. Baggen Gizmo flyttade till Ekebo och samtidigt uppstod tycke mellan Johan och Kristina. Det blev en stor förändring med så mycket djur på söderslätt, maskinerna fick åka ut ur maskinhallen och in flyttade djuren. På gården odlas bland annat sparris, jordärtskockor, gulbetor, rödbetor, hallon, krusbär och rabarber. Det odlas även vall och korn till foder. En del av det som produceras säljs enbart i gårdsbutiken medans resterande säljs till bland annat oss på Mylla.
Hellre lokalt än certifierat på Ekebo
Kristina har flera sorters köttdjur men det är fläsket vi tar in här på Mylla. Alla gårdens grisar föds upp utomhus och går ute året runt, de flyttas runt mellan jordärtskocksfälten där de kan böka upp spillskockor. I övrigt har de fri tillgång till foder som Johan och Kristina själva maler av den vall och korn de odlar, kompletterat med rester från granngårdar som odlar grönsaker. De köper inte in någon soja eller koncentrat. Att själv odla sitt foder och komplettera med grannars svinn som annars inte skulle använts kan låta självklart, men det sätter krokben för att till exempel KRAV-märka köttet. ”Jag har haft KRAV-märkning på fläsket tidigare, men jag tycker inte det känns rätt att importera så mycket foder när vi kan ordna det lokalt. Och när vi gör såhär kan vi inte ha KRAV-märkningen.” säger Kristina.
"Mat är viktigt ju"
Grisarna är utomhus för det mesta, men vill de gå in har de isolerade hyddor som skyddar mot värme och kyla. På sommaren har de alltid tillgång till gyttjebad att svalka sig med, och på vintern rikligt med halm att bädda ner sig i. Att de nyfikna glada grisarna får böka och leka på stora arealer ger en långsammare tillväxt och bättre muskelbildning vilket i sin tur ger ett fast, marmorerat kött. De får dessutom ett bra naturligt immunförsvar som skyddar dem mot sjukdomar. Medan vi pratar om köttkvalitén tar Johan fram ett paket fläskburgare från kylen i den lilla gårdsbutiken och säger stolt ”Det här är den bästa burgaren som finns, ge den fyra stekytor och pensla sen med en smakrik sås och du kommer aldrig hitta en godare”. Såsen han refererar till är förstås Matmakarnas ketchup, som vi också har i vårt sortiment. Det är tydligt att de båda brinner för det småskaliga och skånska, precis som vi på Mylla. Båda har tidigare jobbat med de stora leverantörerna ”Men deras enda fråga är ju om de kan få det billigare” säger Johan, ”kanske någon fråga om arbetsförhållanden, och djuren ibland, men det går ju inte ihop att det både ska vara bättre genomgående kvalité men samtidigt billigare”.
”Mat är viktigt ju” säger Johan och fortsätter ”när vi startade upp vår gårdsbutik och pratade om sortiment sa vi att allt ska kännas ’wow’ och dessutom ska det vara skånskt”. Den nyrenoverade gårdsbutiken som är öppen dygnet runt har förutom kött och ägg från gården även läsk från Sodalicious, såser från Matmakarna och chips från Bjäre chips. Det är Kristina som inrett och det enda som behövde köpas nytt var kylarna ”Allt annat fanns här på gården ju!” säger hon och fortsätter ”Vi märker att det inte bara är turister som kommer, vi har en hel del stammisar och nu under corona har vi märkt av att folk passar på att handla på natten när det är helt tomt. På helgerna kan det komma moppegäng med på natten, då vaknar man när de swishar för chipsen!”.
”Vi ser Mylla som ett väldigt bra komplement till våra andra säljkanaler” säger Johan och fortsätter ”maten hos er är precis så vi vill att mat ska vara, den är ’wow’!”.