Concoct

Concoct

Text och foto: Maria Richardsson

I en 200 kvm stor lokal mitt i Tomelilla huserar Yvonne med sina två bolag Concoct Fabrique "Kokeriet" och Concoct "Bageriet AB" Här producerar hon tillsammans med sina tre anställda marmelad, knäcke och andra godsaker med spännande smaker och helt baserad på lokala råvaror och helt utan tillsatser. Vad sägs till exempel om en marmelad på nypon, päron, lakrits och vit rom, eller ett ölknäcke med raps och kummin?

Hon har jobbat med sina marmelader sedan 2014, men för att få hela bilden behöver vi backa bandet ännu mer. “Mina föräldrar drev ett hotell, så jag har alltid hängt mycket i köket, smakat på saker och testat olika saker. När jag sedan började jobba så valde jag en annan väg och började jobba på på Miller grafik, vilket sedan ledde mig in i reklambranschen” berättar Yvonne. “När jag började så var det väldigt mycket ett hantverk, men ju mer datorerna tog över desto mer kände jag att jag inte passade in där längre. Jag är väldigt mycket en hantverksperson!”. Istället började hon läsa till bagare och konditor i Göteborg, och hamnade sedan på välkända Olof Viktors. Efter en sjukskrivningsperiod kände hon att det var dags att satsa på sitt eget istället. “Och nu har jag stor nytta av att jag tidigare jobbat inom reklambranschen, i allt från förpackningsdesign till försäljning. Och jag älskar att sälja” säger hon med ett stort leende.

“Jag har alltid velat gå min egen väg, och testa de idéer jag har. Och jag har så mycket idéer kring smaker och hur man kan utveckla detta! Smakerna kan jag liksom känna i munnen, och ofta räcker det med att prova ett recept en gång för att se att det fungerar”, säger Yvonne. Att det är ett riktigt hantverk förstår jag när hon visar mig runt i kokeriet. Varje sats är på bara runt 3 kilo bär eller frukt, och recept och koktider måste hela tiden anpassas efter luftfuktighet i lokalen eller vilka sorter av olika bär som levereras. “Se här till exempel, det är jordgubbsmarmelad på två olika sorters jordgubbar. De har helt olika färg, och behövde koka olika länge för att få rätt konsistens. Det behövs hantverkskunskap, och det är så jag vill ha det, jag vill inte bygga upp detta till en industri. Hantverket och de lokala råvarorna är det viktiga för mig, och jag säger hellre nej till en kund än att börja tumma på kvaliteten för att hålla nere priserna”.

Att jobba tillsammans med andra företag är en annan viktig del i Yvonnes företagsresa. “Det utmanar mig, att utveckla produkter tillsammans med andra, för de tänker kring smak på ett annat sätt än vad jag gör och tillsammans kan vi skapa något som är unikt, och med en unik twist”. När vi pratar om alla smaker och produkter hon skapar, så förstår jag att det är helheten som gör Concoct unikt. “Det är ingen enskild produkt som är en storsäljare, och det är ingen enskild smak som jag är mest stolt över heller. Men att jag har fått det här att fungera, med två olika bolag, med anställda som mår bra - det är jag stolt över” säger hon och jag kan inte annat än att hålla med. Att hon dessutom blivit prisbelönt för både sitt företagande och sina produkter är bara ytterligare ett bevis på att hon gör ett fantastiskt jobb och förtjänar att vara stolt.

Läs mer om Concoct här på deras hemsida

Föregående Stadsmissionen

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.