
Bokedals gård
Vanligtvis intervjuar vi våra producenter, men efter att Jens besökt Bokedals gård skrev Sven-Erland själv med egna ord om sin historia och verksamhet. Han är den tionde (!) generationen på sin gård och har därför en oerhörd yrkeskunskap, som han delar med sig av till sina söner som en dag kommer ta över.
Hans text finner du här, god läsning!
Vi som bor på Bokedal är jag Sven-Erland och min sambo Gudrun. Vi driver gården med våra tre söner Per, Lars och Ola. Vi föder upp grisar och har en konventionell växtodling.
Efter utbildning på Bollerups lantbruksgymnasium och Skurups lantbruksskolor började jag arrendera 32 ha mark på två mindre gårdar. År 1989 bildade jag aktiebolag tillsammans med min Far Sigvard som då drev gården Bokedal, för att två år senare köpa halva gården av min far så vi hade den tillsammans. 1996 tog jag över alltihopa när far gick i pension och jag är nu tionde generationen som driver släktgården Bokedal. Sonen Per jobbar hemma på heltid och mina andra söner Ola och Lars hjälper till så mycket de hinner efter sina ordinarie jobb utanför gården.
Vi odlar korn, raps höstvete, sockerbetor, vårrågvete, höstkorn och detta gör att vi är helt självförsörjande på spannmål till grisarna. Allt sköts av oss själva på gården och vi har egen spannmålstork och lagring i silos. Vi hjälper också en del goda grannar med våra maskiner med allt ifrån sådd till skörd. Sen har vi också en rejäl solcellsanläggning på stalltaken som producerar 75% av vår årliga förbrukning av elenergi. Men det är djuren vi verkligen brinner för, och som gården kretsar kring. Vi har 150 modersuggor av rasen Svensk Lantras. Sinsuggorna går i grupper om 25 stycken på djupströbädd innan grisning. En vecka innan grisning flyttar vi över dem i vårt så kallade BB-stall där alla får varsin egen box, efter fem veckor avvänjs smågrisarna från suggan. I stort sett föds alla våra smågrisar upp till slakt. När de är fem månader ålder kör vi själva med traktor och djurtransport med djuren till Strömbecks gårdsslakteri där vi slaktat i över tio år.
GriskunskapGrisning - När grisarna födsSinsugga - En sugga som fött men inte börjat sina