Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Bladverkstaden

Bladverkstaden

Våra bondebesök börjar oftast med en resa på landsvägar, men i det här fallet är det 5km asfalterad cykelväg från vår packlokal i Kirseberg som gäller. Vi anländer till Greenhouse i Augustenborg och möts av Gunnar Byström, Joel Deutschmann och Konrad Persson som startat Bladverkstaden. ”Häng på, vi ska ner här i källaren” ropar Joel glatt.

Lokalen i källaren av Greenhouse Augustenborg är ett litet rum på ett par kvadratmeter, det krävs nämligen inte särskilt mycket varken landareal, bevattning eller annat för att odla de superfräscha mikrogrönt gänget tagit fram. Det är istället hyllor med växtljus och hydroponik, jordfri odling, som gäller.

Började som skolprojekt

Joel och Gunnar pluggar ihop och fick tidigt i januari 2020 i uppgift att ta fram ett koncept för ett fiktivt företag, när Konrad ombads kolla på idén var den ganska lik den han själv och Gunnar tidigare pratat om. De tre vännerna bestämde sig för att se om det skulle kunna bära sig. ”När vi gjorde konkurrensanalysen insåg vi att ett företag i Holland i princip har monopol, det finns inte så många som producerar mikrogrönt i Sverige” säger Gunnar. ”Nej precis” fyller Konrad i och fortsätter ”Bladverkstaden är en kamp mot dekorationsgrönt på restauranger och tråkiga skördade skott i butik. Vi är så trötta på hårda rosmarinkvistar som slängs, dassiga ärtskott och smörgåskrasse som varken gör från eller till, dekoration ska ätas upp, den ska komplettera och förhöja din måltid!”.

Hygieniskt och hållbart

Odlingen är hydroponisk, det vill säga helt utan jord. Det är en stor fördel för kockarna i Malmö som redan börjat ta del av Bladverkstadens gröna blad. Restauranger får nämligen inte ha jord i sina kök, vilket gör att konventionellt odlade kryddor ofta måste hanteras i ett grovkök.  En annan fördel med Bladverkstadens mikrogrönt är att de inte är skördade, de står i sin hampaull och papperskruka och håller därför upp till 2 veckor i kylen. Börjar de sloka är det bara att hälla på en matsked vatten eller två. Det är dock viktigt att se till att krukan inte blir stående med vatten i sig, eftersom rötterna då kan drunkna.

Stora drömmar för små skott

Gänget har stora planer för framtiden, ”Vi ska in i alla restauranger i Malmö och Köpenhamns-området” säger Konrad och fortsätter ”det finns egentligen ingen anledning för dem att låta bli, och de restauranger vi redan arbetar med är väldigt nöjda med hur de kan styra bort från oätliga dekorationer”. ”Vi skulle också vilja jobba med det här som ett pedagogiskt koncept i skolor” säger Joel, ”jag tror det skulle vara väldigt värdefullt för barn att se hur snabbt de kan få något att växa, det är ju så speciellt när belöningen av arbetet är något man kan äta, man lär sig mycket om orsak och verkan på det sättet”.

”En annan kul grej jag drömmer om är att jobba med artdatabanken på Svalbard” säger Gunnar, ”att se vilka kultursorter och sånt som tidigare setts som ogräs skulle kunna fungera som livsmedel”.

Vad säger forskningen?

Det finns inte särskilt mycket specifik forskning på just mikrogrönt, men enligt en amerikansk studie är det 5-40% högre näringstäthet i mikrogrönt än när skotten är fullt utvecklade. Det finns också en svensk studie där personer med diabetes som åt skott av rödkål fick ett sänkt och mer stabilt blodsockret.

Hälsa på

Mylla är först ut med att kunna erbjuda Bladverkstadens skott till privatpersoner, jättekul att kunna erbjuda ännu en god produkt som annars bara finns hos restauranger tycker vi! Gänget på Bladverkstaden hälsar också att ”Om ni är intresserade kan ni komma förbi och se hur vi odlar, det är bara att höra av sig på via någon av våra sociala medier först!”. Med det åker vi åt varsitt håll, Mylla mot kontoret igen och Joel till leverans hos några av Malmös restauranger, med cykel förstås!

 

Fakta om Bladverkstadens mikrogrönt

  • Skott är inte samma som groddar
  • Vissa sorter smakar olika mycket ju längre ner de skördas, till exempel är Senapen starkare längre ner
  • När du skördar dina mikrogreens ska du klippa långt ner snarare än rakt över
  • mikrogreens, hampaull och papperskrukan är alla komposerbara
  • Förvaras i kyl
  • Häll på 2 msk vatten om de slokar
  • Det går inte att odla vidare på skotten
Föregående Fruktstereo
Nästa Stadsmissionen

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.