Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Yoghurtmarinerad halloumikebab med potatis och pestokräm

Yoghurtmarinerad halloumikebab med potatis och pestokräm

Recept från Julia Tuvesson, från boken Plåtmat (recept och foto: Julia Tuvesson, förlag: Norstedts).

Om du tycker att kebab är världens bästa matuppfinning kommer du förmodligen bli fullständigt tokig i denna halloumikebab. Ja, men ni hör ju själva. Kan kombinationen halloumi + kebab bli något annat än bäst? Jag marinerar halloumin i en yoghurtsås för att därefter baka den i ugnen tillsammans med övriga ingredienser. Resultatet blir en otroligt krämig och smakrik smält ost som både är god att äta med potatis som här eller att stoppa i ett pitabröd med en massa krispigt grönt och sås.

4 portioner. Tid 45 minuter. Ugn 225°

BAS 
2 paket halloumi à 200 g 
1 kg potatis 
150 g cocktailtomater 
olivolja

YOGHURTMARINAD 
1 dl naturell fet yoghurt 
2 tsk malen spiskummin 
2 msk torkad oregano 
1 msk paprikapulver 
2 tsk torkad timjan 
3 msk olivolja 
2 vitlöksklyftor, pressade 
1⁄2 citron, saft 
svartpeppar

SÅS 
pestokräm
ajvar

TOPPING OCH TILLBEHÖR 
1 liten rödlök, i skivor 
1 påse babyspenat à 70 g, grovhackad, eller andra salladsblad 
1 citron, i klyftor 
dill eller persilja 
pitabröd eller libabröd

Bas: Dela halloumin i stora bitar, ca åtta stycken per ost. Rör sam­man ingredienserna till marinaden och blanda med halloumin så att den täcker osten runt om. Låt stå kallt i kylen i minst 10 minuter – men gärna över natten om du har tid.

Skölj och dela potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Lägg dem på en klädd plåt och ringla över lite olja. Lägg halloumin på potati­sen och häll över all resterande marinad. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta ut plåten och lägg på tomaterna. Ställ tillbaka plåten i ugnen och rosta tills potatisen är genommjuk och har fått lite färg, 10–15 minuter.

Topping och tillbehör: Toppa potatis och ost med rödlök, spenat, citron och dill. Servera med bröd, pestokräm och ajvar.

Föregående Rostade inlagda tomater

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.