
Världens godaste äppelkaka
Recept från Caroline Vass
Detta är verkligen världens godaste äppelkaka. Den är saftig, lite knäckig och försvinnande god. Vill du inte ha äpplen i av någon anledning, så funkar den fint utan också. Men goda smörstekta äpplen höjder denna kakan.
Låt den svalna ordentligt innan du serverar den. Detta för att den är mjuk i sig själv och riskerar att fall isär annars.
Du behöver:
75 gr mjukt smör
1 ägg
1 dl mjöl
1 dl créme fraiche
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
1 dl muskovadosocker
Fyllning:
2 äpplen
1 msk smör
3 msk farinsocker
1 tsk salt
1 kryddmått malen kardemumma
1 springform 20 cm eller 1 brödform 2 lit
1 st bakplåtspapper
Servering:
Lätt vispad grädde eller vaniljglass
Gör så här:
Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat.
- Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft.
- Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt.
- Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma ca 5 min. Lägg åt sidan.
- Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
- Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt.
- Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget.
- Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finns i pannan, men inte för mycket för att då kan bli kakan för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten.
Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exempelvis vispad grädde, eller vaniljglass.