Ugnsbakad sötpotatis med kikärtor och äppeltzatziki - Mylla

Ugnsbakad sötpotatis med kikärtor och äppeltzatziki

Recept från Cecilia Vikbladh

Helt underbart god och kryddig röra att fylla de svenskodlade sötpotatisarna intygar Cecilia. Hittar du inte Ras El Hanout-kryddan i butiken kan du göra din egen av ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika - lite julsmaker redan nu alltså!

Sötpotatisen bakar man som vanlig potatis, precis som den är på ugnsgaller eller i form, fast under kortare tid. Tillagningstiden är beroende på potatisens storlek, känn efter med en sticka efter 25-30 min så får du en uppfattning. 

4 port
4 sötpotatisar (alt 2 stora halverade på längden)

Bön- eller kikärtsröra
2 msk olivolja 
1–2 msk Ras El Hanout (marockansk kryddblandning)
1/2 tsk spiskummin 
1/4 tsk kanel 
1/4 tsk paprika 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
1 rött äpple 
3 dl kokta svarta bönor eller kikärtor (avrunna)
2 tsk sirap eller honung
salt och peppar 
½ kruka koriander, hackade blad

Yoghurtsås med rivet äpple
3 dl tjock yoghurt 
1 äpple rivet, med skal
salt och peppar 

Till servering
äpple rivet
lite färsk koriander 

Gör så här

  1. Sötpotatis: Baka sötpotatisarna i mitten av ugnen i 225°. Känn efter med en sticka efter 25-30 min om den är klar eller behöver 5-10 min till.
  2. Yoghurtsås: Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen och ställ den kallt.
  3. Bönröra: Hetta upp olivoljan. Tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Stek lök och vitlök mjuka i oljan, men utan att ta färg. Tillsätt äppelbitarna.
  4. Blanda ner kikärtorna och låt dem fräsa med i ett par minuter.
  5. Rör ner sirap eller honung. Smaka av med salt och peppar
  6. Servering: Fyll sötpotatisar med bönröra och toppa med yoghurtsås. Servera gärna med lammkorv alternativt yoghurtbollar (veg) eller SmartVurst (vegansk) 

Ras el hanout
Alla kryddblandningar har en kryddbas men kan naturligtvis varieras i det oändliga Detta är min bas till den goda kryddblandningen Ras el hanout.

ca 1 dl
2 tsk malen torkad ingefära
2 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen koriander
2 tsk malen muskot
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen gurkmeja
2 tsk malen kardemumma
1 tsk malen paprika
1 tsk malen kanel 

Blanda alla kryddorna och förvara i en burk

Föregående Spenatcocotter med lax & vaktelägg

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.