Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Expressleverans! Från jord till bord på 4 dagar.
Svamppytt med rotfrukter, pepparrotskräm, bakat ägg och picklad rödlök

Svamppytt med rotfrukter, pepparrotskräm, bakat ägg och picklad rödlök

Recept från Julia Tuvesson, från boken Plåtmat (recept och foto: Julia Tuvesson, förlag: Norstedts).

De flesta av oss är uppvuxna med att äta stekt ägg till pytt i pannan. Men visste du att det går bra att ugnsbaka äggen istället? Så smidigt, gott och sparar samtidigt disk!

4 portioner. Tid 35 minuter. Ugn 225°. 

BAS 
1,5 kg rotfrukter, t ex 800 g potatis, 2 palsternackor, 3 morötter, 3 rödbetor 
400 g champinjoner 
1 msk torkad timjan 
2 msk olivolja 
4 ägg 
salt och svartpeppar

PEPPARROTSKRÄM 
2 dl naturell fet yoghurt 
2 msk riven pepparrot på tub 
1⁄2 grönt äpple, grovrivet 
salt och svartpeppar

TOPPING 
2 dl grovhackad persilja 
1 förpackning kokta blandade vita bönor à 400 g, sköljda och avrunna 
1 dl finriven parmesan, eller annan god lagrad ost 
picklad rödlök

Bas: 
Skölj och dela potatis, palsternacka, morötter och rödbe­tor i pyttbitar. Om rotfrukterna har tjockt skal kan de behöva skalas. Rensa champinjonerna och skär dem i kvartar. Lägg allt på en klädd plåt och strö över timjan, salt och pep­par. Ringla över oljan. Rosta i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg, ca 20 minuter. Ta ut plåten, rör om och knäck därefter äggen över rotfruk­terna. Låt baka ytterligare 5–7 minuter tills äggen har stelnat.

Sås: 
Blanda yoghurt, pepparrot och äpple. Smaka av med salt och peppar.

Topping: 
Toppa rotfrukter och ägg med persilja, bönor, par­mesan och rödlök. Servera med pepparrotskrämen.

Föregående Smält rabarber

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.