Spenatcocotter med lax & vaktelägg

Spenatcocotter med lax & vaktelägg

Recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell. 

Portionsserverat, med lax och vaktelägg - ger inte det en känsla av lyx så säg!? Cocotte är en portionsform i keramik, och om du inte har sådana formar så går det också bra att göra dessa i muffinsformar eller andra formar i lite mindre storlek (men du kan behöva justera tiden i ugnen så att äggen hinner stelna). Vaktelägg kanske inte heller är det som finns hemma i skafferiet, och då går det också bra att istället koka ett alldeles vanligt hönsägg. Lyxkänslan får du ändå. 

4 port
375 g spenat
2 ägg
1 dl grovriven parmesan
1 krm muskot
4 skivor färskrökt lax
4 vaktelägg eller 1 ägg i 4 klyftor
dill

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skiva spenat grovt och stek snabbt.
  3. Vispa ihop spenat, ägg, ost och muskot.
  4. Häll blandningen i en cocotte och grädda i ugnen i ca 12 min tills spenaten börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna.
  5. Koka vakteläggen i ca 2 min (eller vanligt ägg i ca 10 min) och skala i kallt vatten.
  6. Vira en laxskiva ovanpå cocotten, lägg på ett vaktelägg (eller äggklyfta) och en dillvippa.
Föregående Uppochnervänd Matjestårta i glas
Nästa Citronsill

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

Mylla hjälper producenten att få rätt betalt för sin mat. Därför tar vi betalt separat för att packa och leverera maten hem till dig. Läs mer här