
Skånsk kalops
Recept från Caroline Vass
Vad skiljer skånsk kalops från en “vanlig” kalops? Att köttet kommer från en lokal gård i Skåne så klart! Lokalt, närproducerat och jättegott! Men också så sägs det att i just skånsk kalops har vi i mer morötter och att den är lite mer kryddad. Prova själv så får du se!
1 kg högrev
4 msk rapsolja
1 msk smör
1 gul lök
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
4-5 morötter
0,5 dl kalvfond
Salt & peppar
3 msk grädde
Gör så här
- Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
- Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
- Bryn köttet i smör och olja i en gryta.
- Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
- Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak.
- Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
- Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt, peppar och grädde.