
Rostade inlagda tomater
Recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell.
När du har många tomater hemma och har tröttnat på att äta dem som de är, så är det här ett fantastiskt sätt att spara på sommarens smaker. De inlagda tomaterna fungerar sedan som ett gott tillbehör till det mesta - skivade i en färsk pasta, som de är i en somrig sallad eller till en grillad köttbit.
250 g körsbärstomater
1 nypa salt
1 msk olja
2 tsk blandade torkade kryddor
1 citronklyfta
Fin jungfruolivolja
1 vitlöksklyfta
Gör så här
- Ställ ugnen på 100 grader.
- Halvera tomaterna och lägg dem på en bakpappersklädd plåt med snittytan uppåt.
- Pressa över lite citron. Ringla över oljan och strö över kryddorna.
- Ställ in i ugnen 2-3 timmar. Lufta ugnen emellanåt eller ha den aningen på glänt, för att fukten ska slippa ut.
- Låt tomaterna svalna.
- Lägg tomaterna i en ren burk. Skiva vitlöksklyftan och lägg i. Häll över oljan. Förvara i försluten burk.