Pasta med klimatsmart köttfärssås

Pasta med klimatsmart köttfärssås

Ohotad etta på listorna över den vanligaste maträtten i svenska hem, en populär matlåda och en favorit hos många barn - pasta med köttfärssås måste ändå anses vara en svensk klassiker. När det i klimattider pratas om att vi måste äta mindre kött, så är denna rätt något som få vill vara utan. Det går dock att göra en mer klimatsmart köttfärssås med några enkla knep!

Först och främst - välj en köttfärs från naturbeteskött! På så sätt kan du vara säker på att klimatpåverkan av köttet är så lågt som möjligt, och att korna också bidrar till den biologiska mångfalden. Och nummer två - minska på andelen kött i såsen. Här har vi kompletterat med extra morötter och linser som ger både god smak och textur. Inte nog med att köttfärssåsen då blir mer klimatsmart, den blir också billigare. Inte så dumt, eller hur!?

4 port
100 g köttfärs från naturbeteskött
3 morötter i olika färger
100 g (ca 1 dl) gröna små linser
1 paket krossade tomater
1-2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
salt och peppar

Gör så här

  1. Fräs finhackad lök och vitlök i stekpanna, lägg över i kastrull.
  2. Stek köttfärsen, lägg över i kastrull. 
  3. Häll i krossade tomater och balsamvinäger. 
  4. Riv morötterna och blanda i såsen. Spara lite för att servera som sallad.
  5. Låt koka ihop ordentligt, ju längre desto bättre. Tillsätt salt och peppar på slutet och smaka av. 
  6. För att behålla strukturen på linserna, koka dem vid sidan av och blanda i såsen på slutet. Gröna små linser kokas i ca 15 min. 
  7. Koka din favoritpasta och servera tillsammans med lite riven ost, och en råkostsallad med rivna morötter som blandats med lite rapsolja, äppelcidervinäger och flingsalt. 

Har du redan ett favoritrecept på köttfärsås? Inga problem! Utgå från det och byt ut hälften av köttfärsen mot morötter och linser. I vårt recept har vi använt gröna små linser, men det går bra att använda både röda linser eller belugalinser istället. 

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.