
Palsternackssoppa med blomkål och baconcrisp
Recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell.
Blomkål och palsternacka är riktiga smakvänner så vi gör en soppa på dessa två favoriter. Du kan även smaksätta den med ingefära eller fänkålsfrön för ännu mer smak. Toppa med något krispigt för lite crunch och servera med gott bröd eller knäcke.
4 port
1 blomkålshuvud
3 palsternackor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
salt & peppar
Topping:
strimlat bacon eller sidfläsk
färska örter, t ex persilja
pumpakärnor
Gör så här
- Skala och dela palsternackorna och blomkålen.
- Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja.
- Tillsätt sedan blomkål, palsternacka, buljongtärning och fyll på med vatten så att det täcker.
- Häll i grädde och smaksätt med salt och peppar.
- Låt koka i ca 15 minuter tills grönsakerna blivit mjuka. Kör sedan med stavmixer till en slät soppa.
- Strimla och stek lite bacon eller sidfläsk tills det blivit knaprigt.
- Toppa soppan med bacon, hackade örter och rostade pumpakärnor.