Minipaj med Halloumi och tomat - Mylla

Minipaj med Halloumi och tomat

Recept från Caroline Vass

Jag älskar paj, både söt och syrlig. Det är ett utmärkt sätt att experimentera och att använda upp ingredienser man har kvar i kylen.

Jag tänkte länge på hur jag skulle kunna använda halloumi på ett annat sätt än att steka. Det blev ett väldigt väldigt mumsigt resultat. 

Pajskal
100 gr smör 
3 dl mjöl
0,5 tsk flingsalt
Ev kallt vatten

Fyllning
2 ägg
1 paket halloumi
2,5 dl vispgrädde
1 stor tomat eller 2 mindre
2 tsk torkad oregano
1 tsk flingsalt
1 tsk malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200C/varmluft
  2. Nyp ihop mjöl och smör till ett pajskal, om du tycker att det blir torrt tillsätt 1 tsk kallt vatten i taget. Om du tycker att det är för kladdigt tillsätt istället ½ msk mjöl i taget.
  3. Smöra 4 st små ramekiner och knåda ut degen i varje. Så att du har ett fint pajskal i varje. Nagga kanterna med en gaffel. 
  4. Nu gör du fyllningen. Riv halloumi på ett rivjärn och krama ur eventuell vätska.
  5. Blanda vispgrädde, ägg, oregano, salt och peppar. Vispa i ca 2 min. Tillsätt sedan den rivna halloumin. 
  6. Tvätta och torka tomaterna och skiva tunt. Lägg på 1-2 skivor på toppen av pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

 

Bonustips:
Ta gärna ut ingredienserna ca 30 min innan du ska börja. Resultatet blir mycket bättre när allt är rumstempererat.

Tänk också på att alla ugnar är olika. Håll därför koll på pajerna när du gör dem för första gången. Om du tycker att äggstanningen är lite lös, tillsätt ytterligare en äggula.

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.