
Grönkålskaka med valnötter & ädelost
Recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell.
Grönkål och ädelost är en klassiskt kombination, och smakerna passar utmärkt till julbordet. För en ännu mer festlig kaka, spara lite av pajdegen och gör en dekoration ovanpå fyllning i form av ett hjärta - eller kanske en snöstjärna eller tomteluva?
Pajdeg:
50 g rostade valnötskärnor
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g fryst tinad grönkål
3 ägg
2 dl vispgrädde
1,5 dl riven parmesan
1 dl smulad ädelost
Salt & peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa nötterna i en matberedare.
- Tillsätt smör, mjöl, äggula och vatten och kör till en degboll.
- Tryck ut degen i en smörad form, nagga den och ställt kallt en stund.
- Lägg ett bakplåtspapper i pajformen och grädda botten i ca 13 minuter.
- Sänk värmen till 175 grader.
- Krama ur grönkålen ordentligt och kör i mixer med ägg, grädde, ostar, salt & peppar.
- Fyll pajskalet med fyllningen och baka i 30-40 min tills den stannat och fått fin färg.