Fredagsmys på Myllas vis - Mylla

Fredagsmys på Myllas vis

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

Glöm tacochipspåsen, de olika burkarna och små påsarna som “fredagsmyset” vanligtvis kräver. Här botaniserar vi rakt igenom hela veckans Mylla-kasse och bygger ihop vårt eget lokala fredagsmys.

Hört du förresten hört talas om gråärtamole? Inte vi heller tills vi uppfann det (tror vi). Här gäller det att tänka bortom versionen du är van vid, gjord på den förföriskt krämiga frukten som färdas alldeles för många mil och som kräver orimliga mängder vatten att odla. I vår “mole” får du en krämig variant gjord på mixade gråärter som vuxit helt lugnt och fint i vår skånska mylla. 

Ja i vårt fredagsmys bjuds det på ett riktigt smörgåsbord av smaker från vårt lokala skafferi! Lägg gärna till och dra ifrån precis som du vill och känner. Kanske vill du tipsa andra på vårt insta om ditt bästa “Fredagsmys på Myllas vis” (alt #fredagsmyspåmyllasvis). Hade du något hemma i skafferiet som behövde användas upp och hamnade på faten? Berätta för oss! Vi älskar inspiration från er kunder!

Recept som pdf 

4 port

Chips à la beta
4-5 betor i blandade färger
1-2 msk olivolja
en nypa flingsalt

Sötpotatish-kräm
1 sötpotatis, ca 200 g
1 lökish (den lite avlånga gula löken)
flingsalt
ett stänk äppelcidervinäger eller annan ljus vinäger
en nypa spiskummin, timjan eller annan favoritkrydda

Snabbpicklad rödlök
1 rödlök
1 dl vatten
2 msk ljus vinäger (äppelcider-, rödvins- eller vitvinsvinäger t ex)

Tacofärs på Myllavis
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 msk soja
1-2 msk kryddblandning t ex persillade örtagårdskrydda, pasta rossa, men även tacokrydda går såklart också utmärkt!
salt och peppar

Tips! Lika delar spiskummin, paprikapulver och oregano blir tillsammans en enkel och fin hemgjord tacokryddblandning.

Gråärtamole
200 g kokta gråärter (3 dl)
½ dl olivolja
½ dl vatten
1 lime, rivet skal och saft
1 vitlöksklyfta
1 nypa chiliflingor eller lite sambal oelek
1 msk finhackad koriander
vatten och gräddfil/crème fraiche efter behag

Servering
1 st romansallad, plockade sköljda blad
2 dl crème fraiche el gräddfil
8 tortillabröd (kan uteslutas)

olivolja, vinäger, 1 lime, 1 vitlöksklyfta, chiliflingor eller sambal oelek, tomatpuré, soja, favoritkryddblandning, crème fraiche el gräddfil, ev 8 små tortillabröd


Gör så här

  1. Chips à la beta: Sätt ugnen på 125°. Skölj och borsta rödbetorna noga. Hyvla dem så tunt det går. Använd gärna mandolin (men akta fingrarna!). Bred ut skivorna på bakplåtspapper på två plåtar. Pensla tunt med olivolja och strö på flingsalt. Baka långsamt i ca 2 timmar. Låt gärna stå på eftervärme över natten. (Ja precis, du måste börja redan på torsdagen i så fall… Du kan höja temperaturen till 175° och köra en timme bara, men då blir de inte så genomkrispiga och de bränns lättare. )
  2. Sötpotatish-kräm: Höj ugnen till 175°. 50-60 min. Baka sötpotatis och lök i en form eller på ett bakplåtspapper mitt i ugnen tills de är mjuka. Gröp ur innanmätet från båda och mixa till en kräm. Smaka av med salt, vinäger och ev annan smaksättning.
  3. Snabbpicklad rödlök: Skala och hyvla rödlöken tunt, gärna på mandolin. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp vatten, vinäger och salt. Häll det över löken och låt stå 30 min. Häll av vätskan och servera. Löken håller minst ett fyra-fem dagar i kylen om det blir över.
  4. Tacofärs på Myllavis: Bryn färsen i smör i en stekpanna och smaksätt med din favoritkryddblandning.
  5. Gråärtamole: Koka gråärterna mjuka i en kastrull med lättsaltat vatten ca 30 min. Häll av vattnet och mixa ärterna släta tillsammans med övriga ingredienser. Tillsätt vatten och ett par matskedar av grädddfilen/crème fraichen tills du har en krämig och fin konsistens.
  6. Servering: Fyll romansalladsblad med färs och toppa med tillbehören. Bjud på chipsen som de är eller prova att dippa i de goda rörorna.


Vegofiera!

Gör färsröran med kokta gröna delikatesslinser istället. Koka linserna mjuka i 6 dl vatten och 1 tsk salt ca 17 min. Låt rinna av. Blanda med smaksättning enligt punkt 5 ovan.

 

    Föregående Gravad låx på morot

    Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

    Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

    Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

    På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.