
Chokladtårta till påsk
Recept från Caroline Vass
Chokladtårta är det få som kan motstå. Som chokladälskare är denna pajen något av det godaste jag vet. Len mjölkig choklad, toppad med vitchoklad ganache. Smakerna smälter i munnen. Prova själv!
12 bitar
Pajdeg
100 g smör
2 ½ dl vetemjöl
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
Chokladfyllning
4 dl vispgrädde
0,5 dl mörk sirap
75 g smör
400 g mörk choklad, max 60 %
1 tsk flingsalt
Vit Choklad ganache
150 gr vit choklad
1 dl vispgrädde
25 gr smör
Gör så här
- Börja med att att sätta ugnen på 200C/varmluft.
- Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg och låt vila i kylskåpet ca 20 min.
- Tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant (24 cm) Tryck upp en kant runt hela formen. Gör lufthål i botten med en gaffel.
- Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt det svalna på ett galler.
- Nu är det dags för chokladfyllningen, koka upp vispgrädde, sirap och låt smöret smälta tillsammans.
- Hacka chokladen och tillsätt den. Rör tills chokladen har smält och rör i saltet.
- Fyll det förgräddade pajskalet med tryffelsmeten och låt fyllningen svalna lite innan du ställer in pajen i minst en timme i kylen. Toppa med vitchoklad ganache.
- Koka upp grädde, och ta av den från värmen. Tillsätt hackad vitchoklad och blanda väl. Tillsätt smör och rör om. Det ska vara glansigt.
- Häll över pajen och smeta ut. Garnera med chokladägg. Låt den stå i kylen till servering.
- Garnera med små chokladägg och servera med lättvispad grädde