Belugagulasch - Mylla

Belugagulasch

Recept från Maria DahlquistFoto: Ola Cedell. 

Belugagulaschen är en av de godaste veganska grytor jag vet. Jag är inte en stor bön- & linsälskare men Beluga är något alldeles särskilt. Grytan får en djup och mustig smak som passar alla. En utmärkt rätt för er som vill laga och äta mer vegetariskt eller veganskt! Gör extra till lunchlådan.

4 portioner
2 dl torkade belugalinser (eller gröna små linser)
2 msk olivolja
2 tsk rökt paprikapulver
¼ rotselleri
1 stjälk blekselleri
2 morötter 
1 paprika
3 potatisar
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
1 röd chili 
2 tsk torkad timjan
1 msk paprikacrème
1 burk krossade tomater 
1 dl rött (matlagnings-) vin
4-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning 
3 lagerblad
Salt & peppar

Gör så här:

  1. Skär alla grönsaker i små tärningar. 
  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs paprikapulvret. 
  3. Tillsätt alla grönsakstärningar, timjan & paprikacrème och låt fräsa i några minuter.
  4. Slå på krossade tomater, vin och vatten. 
  5. Smula ned buljongtärningen och lägg i lagerbladen. 
  6. Skölj linserna och lägg i grytan. Låt puttra i ca 25 min men passa så att linserna inte kokar sönder och späd med mer vatten vid behov. 
  7. Smaka av med salt och peppar.

 

Tips! Servera gärna med en klick crème fraîche och hackade örter.
Föregående Rödstrimma med färskpasta och umamisås
Nästa Lamm i dillsås

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.