
Belugagulasch
Recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell.
Belugagulaschen är en av de godaste veganska grytor jag vet. Jag är inte en stor bön- & linsälskare men Beluga är något alldeles särskilt. Grytan får en djup och mustig smak som passar alla. En utmärkt rätt för er som vill laga och äta mer vegetariskt eller veganskt! Gör extra till lunchlådan.
4 portioner
2 dl torkade belugalinser (eller gröna små linser)
2 msk olivolja
2 tsk rökt paprikapulver
¼ rotselleri
1 stjälk blekselleri
2 morötter
1 paprika
3 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tsk torkad timjan
1 msk paprikacrème
1 burk krossade tomater
1 dl rött (matlagnings-) vin
4-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 lagerblad
Salt & peppar
Gör så här:
- Skär alla grönsaker i små tärningar.
- Hetta upp oljan i en kastrull och fräs paprikapulvret.
- Tillsätt alla grönsakstärningar, timjan & paprikacrème och låt fräsa i några minuter.
- Slå på krossade tomater, vin och vatten.
- Smula ned buljongtärningen och lägg i lagerbladen.
- Skölj linserna och lägg i grytan. Låt puttra i ca 25 min men passa så att linserna inte kokar sönder och späd med mer vatten vid behov.
- Smaka av med salt och peppar.
Tips! Servera gärna med en klick crème fraîche och hackade örter.