Beställ senast 23/4 för leverans till Valborg 🔥
Beställ senast 23/4 för leverans till Valborg 🔥
Äppel- och rödbetspaj med ingefära och vallmofrön - Mylla

Äppel- och rödbetspaj med ingefära och vallmofrön

Recept från Cecilia Vikbladh

Äppelpaj är klassisk nu på hösten (eller året runt för den delen), och genom att lägga till rödbetor och ingefära blir denna klassiska paj lite mer spännande och får en lite mustigare smak - och en härlig färg! 

Pajskal:
125 g rumstempererat smör
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Fyllning:
6 syrliga äpplen
2 rödbetor
25–50 g syltad ingefära
¾ dl råsocker
1 msk vallmofrön

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en rund springform, 24–26 cm i diameter.
  2. Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en luftig smet. Rör ner äggulan. Tillsätt vetemjöl och grahamsmjöl och forma degen till en boll. 
  3. Kavla ut degbollen till en rundel och tryck ner den i formen. Ställ kallt, gärna i frysen, i ca 15 minuter.
  4. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Riv rödbetorna och grovhacka ingefäran. Blanda äpple, rödbetsriv, ingefära och råsocker. Häll blandningen i pajskalet och strö över vallmofrön och lite extra råsocker. 
  5. Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter eller tills kanterna på pajen är gyllene och äpplena har fått lite färg. Servera med vispad grädde.
Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.