
Äppel- och rödbetspaj med ingefära och vallmofrön
Recept från Cecilia Vikbladh
Äppelpaj är klassisk nu på hösten (eller året runt för den delen), och genom att lägga till rödbetor och ingefära blir denna klassiska paj lite mer spännande och får en lite mustigare smak - och en härlig färg!
Pajskal:
125 g rumstempererat smör
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
Fyllning:
6 syrliga äpplen
2 rödbetor
25–50 g syltad ingefära
¾ dl råsocker
1 msk vallmofrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en rund springform, 24–26 cm i diameter.
- Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en luftig smet. Rör ner äggulan. Tillsätt vetemjöl och grahamsmjöl och forma degen till en boll.
- Kavla ut degbollen till en rundel och tryck ner den i formen. Ställ kallt, gärna i frysen, i ca 15 minuter.
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Riv rödbetorna och grovhacka ingefäran. Blanda äpple, rödbetsriv, ingefära och råsocker. Häll blandningen i pajskalet och strö över vallmofrön och lite extra råsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i 30–40 minuter eller tills kanterna på pajen är gyllene och äpplena har fått lite färg. Servera med vispad grädde.