
Ångade dumplings och bok choy med primörvitlöksdipp
Recept från Christian Liljeblad
Här hämtas råvarorna från Skåne och inspirationen från Asien. Det krävs lite specialsmaksättningar som du hittar i din asiatiska affär eller beställer på nätet, men det är så värt det. En bambukorg för ångning finns även det i din asiatiska affär men nu för tiden även i en del vanliga köks- eller mataffärer. Kolla gärna Youtube för inspiration att vika dumplings.
4 port
Dumplings
1 pkt wonton-deg, (finns i frysdisken hos asiatiska affärer)
Fyllning
400 g färs (ox-, fläsk- eller blandfärs funkar)
1 msk rostade sesamfrö
1 st stor morot
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
1 tsk salt
Bok choy
2 st bok choy
Sojavinäger med primörvitlök
1 msk strösocker
5 cm ingefära
1 dl vatten
0,5 dl chinkiangvinäger
0,5 dl maggisoja (går att byta mot japansk)
2 st primörvitlökar
Gör så här
- Fyllning: Skala och tärna moroten i små fina tärningar, s.k.” brunoise”.
- Blanda alla ingredienser till en smet.
- Sojavinäger med primörvitlök: Lägg sockret i en skål.
- Skala och riv ingefäran fint, tillsätt i skålen.
- Koka upp vattnet och slå det i skålen, blanda i vinäger och soja.
- Strimla vitlöken fint och tillsätt i skålen, ställ sedan i kylen och låt bli kallt.
- Bok choy: skölj bok choyen, skär ned i mindre bitar.
- Dumplings: Ställ en kastrull som passar din bambukorg med vatten på spisen.
- Ta en liten skål och fyll med kallt vatten.
- Lägg ut wonton-degsarken på en bänk.
- Lägg ut fyllningen på arken, tänk en ”köttbulle” på varje ark.
- Doppa fingret i vattnet och stryk på degen, ett ark i taget. Vik till dumplings.
- Pensla botten av bambukorgen med lite matolja för att dina dumplings inte ska fastna, och placera dina dumplings i korgen.
- Ställ korgen på din kastrull med kokande vatten, lägg på locket och ånga 5-8 minuter. Lägg i bok choyen sista två minutrarna och tillaga i ångan.
- Servering: Servera dumplings och bok choy med dippsåsen, toppa gärna med extra rostade sesamfrö. Chiliolja är också mycket trevligt att toppa med för lite sting.