
Veggivore Cecilia Vikbladh
Namn: Cecilia Vikbladh
Bor: Höllviken
Familj: Min man Torgny och två vuxna barn, Oliver och Vera.
Gör: Matinspiratör, produktutvecklare, matfotograf och författare
Instagram: lovegeggivore
Facebook: Veggivore
Cecilia Vikbladh är ett välbekant ansikte för många skåningar, inte minst för oss som bor i Malmö med omnejd. Under några intensiva år i början av 2000-talet drev hon Cecilias kök i ett av husen på den egna gården hemma i Höllviken. Redan 2013 lanserade hon termen veggivore genom sin kokbok “Veggivore - med kärlek för grönt” (Ica Bokförlag 2013), och med den ett grönare sätt att äta utan att för den skull kalla sig vegetarian. Begreppet omfamnar även klimatperspektivet, att vi ska ta vara rädda om naturens resurser och minska matsvinnet, saker som det nu 5-6 år senare pratas om dagligen i vårt samhälle.
Efter några år som matredaktör på Hemmets Journal och dessförinnan kökschef på Green Matmarknad fortsätter hon nu längs sin gröna Veggivore-väg.
Lär känna Cecilia Vikbladh
Välkommen in i Myllas kök Cecilia! Berätta för oss om din matfilosofi och om begreppet Veggivore
Jag letade länge efter ett ord eller uttryck som enkelt sammanfattar mitt sätt att leva. Jag är en typisk “helst-vegetarisk-men-gärna-lite-fisk-och-kyckling-och-kanske-lite-ekologiskt-kött-eller-vilt-person”. När jag läste ordet “veggivore” i New york times förstod jag att jag hade hittat det. Veggivore står för en respektfull inställning till maten vi äter och till oss själva. Veggi-delen av ordet förstår de flesta, “vore” kommer från det latinska ordet vorare som betyder ungefär “vi som älskar att äta”. Men den ursprungliga definitionen är alltså en person som inte alls är emot kött men som älskar vegetarisk kost. Jag tvingar ingen att ta ställning för eller mot kött, snarare vill jag hylla våra fantastiska grönsaker. I synnerhet de närodlade!
Vilket är ditt bästa tips när grönsakslådan behöver rensas?
Mixa grönsaker som behöver användas till soppor! Gå först igenom och ansa grönsakerna. Skär dem i bitar och kör dem på en plåt i ugnen blandade med örter och olivolja. Låt det ta lite tid på lägre värme 175° max - de får inte brännas. Lägg de mjuknade grönsakerna i kastrull och fyll med vatten så det knappt täcker. Mixa med stavmixer och smaka av med dina favoritkryddor.
Hur tycker du vi kan göra för att minska matsvinnet?
Mycket tror jag hade varit vunnet om alla förstod skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag. Lär dig att lukta, smaka och lita på dina sinnen! Men här är några tips och knep:
- Köpa råvaror efter säsong, då är de som finast och håller länge.
- Ta hand om din överblivna mat på rätt sätt! Förvara i kylen om du tänker äta upp den snart eller frys in.
- Köp inte hem mer mat än du behöver. Se istället till att ha bra basvaror hemma. Då är det lättare att laga goda resträtter.
- Har du många små slattar av rester så duka fram dem alla och låt dem tillsammans bilda en måltid. Komplettera med grönsallad kanske en omelett eller lite pasta.
Kort sammanfattad går veggivore-filosofin ut på fyra saker:
Ät mer grönt och mindre men bättre kött
Slösa inte med naturens resurser
Ta hand om rester och släng inte mat
NJUT av maten! (Det är ingen viktminskningsdiet)