Sofia Tronêt Fernberg - Mylla

Sofia Tronêt Fernberg

Namn: Sofia Tronêt Fernberg
På nätet: Insta: @skrivomatbyran
Bor: Limhamn
Familj: Gift med Fredrik, mamma till Viktor 8 och David 6, bonusmamma till Anton 19
Gör: Receptutvecklare och kockansvarig på Mylla Mat

Lär känna 

Sofia Tronêt Fernberg

Hej Sofia! Kan inte du berätta om din bakgrund, och hur det kommer sig att du började med att göra recept?

Mat, recept, smaker måltider och - inte minst - att äta har intresserat mig så länge jag kan minnas. I lågstadiet brukade jag tänka ut olika kombinationer av ingredienser och skriva ner för att sedan testa. Resultaten varierade (haha!) men nyfikenheten gav mersmak. Jag hade de få barnkokböcker som fanns på marknaden då. Jag plöjde dem och blev ännu mer fast i matens underbara värld.

Utbildade mig till kostekonom och har jobbat med projekt inom allt från café, bageri, restaurang, catering, skolkök och matlagningskollot kock-kollo. Jag har även skrivit en kokbok för barn och ungdomar. som heter Typ mat (Opal 2002).

På senare år har jag jobbat som matredaktör på Hemmets Veckotidning, drivit mitt eget företag Skrivomatbyrån och hjälpt tidningar med recept, intervjuer och artiklar för bland andra ViktVäktarna och tidningen Restaurangvärlden. Och nu har jag landat hos Mylla som en i teamet vilket känns enormt roligt och meningsfullt.

Vad har du för filosofi kring mat och recept?

Det ska finnas mening med all mat jag stoppar i mig. Och med det menar jag att hälsobringande och klimatsmart inte får utesluta god smak, vackert upplagt, vilken miljö man äter i, ljud runtomkring osv. Men allt det nämnda gäller ju en lyxkrog i Paris lika väl som hemma en tisdagkväll, på tåget eller skidutflykten.

När det gäller recept så strävar jag efter att göra användarvänliga recept med utrymme för alternativ till det du inte har hemma. Och så vill jag ha en positiv ton i texten, man ska känna sig peppad av den som gjort receptet.

Hur tänker du kring mat och hållbarhet?

Få kan göra allt men de flesta kan bestämma sig för något litet. Som att ta mindre mat på tallriken och hellre ta om. Det är en beteendeförändring som måste till, men ser jag tillbaka så är det stor skillnad i vårt hushåll bara sen något år tillbaka. Vi har kanske en köttdag i veckan istället för en köttfri dag till exempel.

Vilket är ditt bästa tips kring matlagning

Planering och förberedelser. Torrt och tråkigt jag vet, men det avgör det mesta och ger mersmak i längden. Gör du en enkel middag, t ex ugnpannkaka en dag, så kan du samtidigt som den står i ugnen göra nästa dags middagsgryta så gott som färdig. Nästa dag: Ställ fram på spisen och släng dig på soffan eller pyssla med något annat kul i köket med tiden du sparat. Som att baka chokladbollar. Eller förbered en annan middag…

Sedan vill jag slå ett slag för mandolin och spiralizer. Två hjältar i mitt kök som får folk att plötsligt intressera sig för att äta grönsaker! Citron eller äppelcidervinäger är stapelvaror i mitt kök också.

Bästa blixtmiddagstipset: Ugnspannkaka Jag kör smeten i en blender så här kan man smyga ner både det ena och det andra som morötter, havregryn och nyttiga fröer. Precis som med soppor, fast pannkaka känns alltid mer fest!

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

Föregående Råvaran: Majrova

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.