Året på odlingen: april - Mylla

Året på odlingen: april

En isande kall dag åker jag ut till stadsodlarna i Vintrie för att se vad som har hänt sedan mitt förra besök. Då hade Alex på Ur vår jord precis kommit på plats och börjat förbereda bäddarna. När jag kommer fram möts jag av flera odlingstunnlar och containrar som fungerar som förråd, så det syns att både Alex och hans odlingskollegor har jobbat hårt. 

Just nu ligger fokus på att dels börja dra upp småplantor som ska planteras ut senare, att så en del fröer direkt i bäddarna och förstås att förbereda alla bäddar som ska användas under säsongen. "Under vintern har bäddarna varit täckta med hö, och det tar jag bort nu. I nästa steg så bränner jag av dem med en ogräsbrännare, dels för att få bort det sista höet men också för att den aska som blir kvar innehåller mycket kalium och det hjälper också mot en del insekter som jordloppor och liknande. Sedan använder vi en bredgrep för att lufta jorden och få in aneoroba bakterier som hjälper till vid nedbrytningen och skapar en bra kultur i jorden. Till sist lägger vi på kompost och skapar bäddarna, som sedan täcks med plast, både för att hålla fukten, hjälpa till med uppvärmning och för att hålla solen borta. Det gör att ogräsen börjar gro, och sedan kan vi bränna bort dem med ogräsbrännaren precis innan vi sår" berättar Alex. 

Att så är en av de roligare aktiviteterna under året, och i videon här nedanför får du se exempel på hur olika fröer kan se ut och hur hans såmaskin fungerar. Sedan går vi in i tunneln för att se hur långt sådderna har kommit. "Här sådde jag ruccola, spenat, wasabi-senap och rädisor för ungefär 1,5 vecka sedan, och de har redan börjat komma upp" berättar han medan han plockar några blad för att visa hur man redan kan se formen på rädisan och de första spenatbladen. 

"Elen och vattnet har blivit försenade, och just vatten är ju rätt viktigt när man odlar, och det hade varit bra med el så att vi hade kunnat ha lite stödvärme i odlingstunnlarna. Vi har fått vara kreativa, bland annat har jag byggt en varmbänk full med gödsel och gräsklipp som genererar lite värme som jag kan ställa sådderna på så att de kommer igång" berättar Alex när vi tittar in i en av tunnlarna. Det är förvånansvärt varmt inne i tunneln, trots enstaka plusgrader ute. "Det gör jättemycket att stänga ute vinden, och solen värmer bra när den är framme. Nu i helgen när det var så varmt var det nästan för varmt för att vara här inne!" säger han och börjar förevisa alla olika småplantor som är på gång. 

 

 

Se förra månadens besök här

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.