Allt du vill veta om stadsodling - Mylla

Allt du vill veta om stadsodling

 

För många låter stadsodling, eller urban farming, som ett nytt och hippt fenomen. Men faktum är att stadsodlingens rötter tränger sig djupt ner i mänsklighetens historia. Om vi backar bandet har människan alltid odlat i städerna. Som exempel har vi de hängande trädgårdarna i Babylon, Inka-indianernas terassodlingar och de medeltida klosterstäderna.

I takt med 1900-talets snabba urbanisering och effektivisering av jordbruket trängdes odlingen bort från städerna. Men de senaste årtiondena har stadsodlingen genomgått en renässans! 

vad är stadsodling?

 

Vad är stadsodling? 

Lite förenklat kan man säga att stadsodling innefattar all odling som sker i staden eller stadsnära miljöer. Om vi fokuserar på just odling av livsmedel går det att urskilja några särskilda typer av småskalig odling som lämpar sig väl för urbana miljöer. I denna kategori av stadsnära odling hittar vi allt från market gardening, hydroponisk odling, intensivodling, takodlingar och inomhusodlingar. Vi kikar lite närmare på några av de vanligaste begreppen! 


Market gardening - en trend i Sverige och globalt

Market gardening innebär effektiv och smart odling på en mindre yta, ofta på mindre än 1 hektar, dvs 10 000 kvadratmeter. I USA och Kanada finns rörelsens största frontfigurer i form av Eliot Coleman och Jean-Martin Fortier. De har utvecklat tekniker för att odla grödor med högre avkastning (så kallade cash crops) med hjälp av innovativa system som inte kräver tunga maskiner. 

Stadodling i sverige

De som odlar med efter dessa principer säljer ofta direkt mot konsumenter via antingen torghandel, Bondens Marknad eller REKO-ring. Men också till lokala restauranger och grönsakshandlare.

Handla från stadsodlare i Skåne

På Mylla.se kan du köpa närodlade grönsaker från flera producenter som influerats av Market Gardening. I denna kategori av odlare hittar du exempelvis  Monika och Cecilia som odlar grönsaker, blommor och kryddor på en liten gård strax utanför Höör. Bondekocken som bedriver ett småskaligt jordbruk och arbetar som kock i trakterna kring Genarp. Samt Göran på Vegostan som genom sin odling i Malmö vill inspirera fler till att börja med stadsodling!


Vad är hydroponisk odling? 

Hydroponisk odling innebär att du odlar med endast vatten och näring istället för jord. Detta passar utmärkt om du vill odla fram så kallade snabba kulturer, det vill säga grödor som har kort tid från sådd till skörd. Ett bra exempel på detta är skott, så kallade microgreens, som är ett välsmakande inslag i en sallad eller som pålägg. Hydorponisk odling sker inomhus med hjälp av växtbelysning, vilket gör tekniken väldigt passande för odling i staden. 


hydroponisk odling i sverige

Gunnar Byström, Joel Deutschmann och Konrad Persson har startat Bladverkstaden som är en hydroponisk odling i Malmö. 


Fördelar med stadsodling

Genom att odla mat i våra stadsnära miljöer kan fler människor få en förståelse för hur maten produceras. Att odla tillsammans med andra skapar en gemenskap samtidigt som vi kan utnyttja städernas yta på ett smart sätt.

Färska grönsaker

Mat som produceras nära konsumenten kräver inga långa transporter och kan skördas precis innan försäljning. Förutom klimatbesparingen kan du njuta av färskare grönsaker som har ett bättre näringsvärde! 


Större variation i grödor
Till skillnad från storskaliga jordbruk har stadsodlare en större möjlighet att experimentera med nya sorter som inte passar in i dagligvaruhandelns snäva sortiment. 

Variation av grödor


En närmare relation till bonden

Genom direktförsäljning kan odlaren själv påverka priset samtidigt som konsumenten får möjlighet att möta människan bakom maten och förstå grödans ursprung. 
 

Handla från stadsodlare nära dig

Genom att handla på mylla.se handlar du direkt från de som producerat maten. Odlaren bestämmer själv hur mycket de vill sälja och till vilket pris. Mylla tar endast ut en fast komission för att packa din matkasse och leverera maten hem till dig. 


Upptäck Myllas sortiment av frukt och grönt

 

Föregående Svenskodlade alternativ till sojaböna
Nästa Vad är fördelarna med närproducerat kött?

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.